Szukaj na blogu

Wiosenne placki jajeczne

Szybki obiadek z niedrogich składników, polecam na obiad.





Składniki (6-8 placków):

2 jajka, ugotowane na twardo

1 surowe jajko

pół niewielkiej cukinii

1-2 liście młodej kapusty

pół małej cebuli

2-3 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka posiekanego koperku

1 łyżka majonezu

2 pełne łyżki mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

(można też dodać łyżkę startego na tarce żółtego sera)

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotowane jajka kroję w niewielką kostkę.

Cukinię ścieram na tarce z grubymi oczkami.

Bardzo drobno kroję cebulę.

Drobno siekam liście kapusty.

Wszystko przekłądam do miski, dodaję zioła, surowe jajko, majonez i mąkę, bardzo dokładnie mieszam.

Masę doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Placki smażę na złoto z obu stron na średnio rozgrzanym oleju, po usmażeniu przekładam na chwilę na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger