Wiosenne placki jajeczne
Szybki obiadek z niedrogich składników, polecam na obiad.
Składniki (6-8 placków):
2 jajka, ugotowane na twardo
1 surowe jajko
pół niewielkiej cukinii
1-2 liście młodej kapusty
pół małej cebuli
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżka majonezu
2 pełne łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
(można też dodać łyżkę startego na tarce żółtego sera)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowane jajka kroję w niewielką kostkę.
Cukinię ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Bardzo drobno kroję cebulę.
Drobno siekam liście kapusty.
Wszystko przekłądam do miski, dodaję zioła, surowe jajko, majonez i mąkę, bardzo dokładnie mieszam.
Masę doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Placki smażę na złoto z obu stron na średnio rozgrzanym oleju, po usmażeniu przekładam na chwilę na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz