Szukaj na blogu

Marchewka duszona z cebulą i koperkiem

Duszona marchewka to świetny dodatek do obiadu - dziś w prostej wersji, z cebulą i koperkiem.

Jeśli lubisz klasyczną marchewkę z groszkiem, przepis znajdziesz tutaj: KLIK

Polecam również marchewkę duszoną na słodko KLIK




Składniki (porcja dla 2 osób):

3 średnie marchewki

1 średniej wielkości cebula

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego koperku (lub więcej)

2 łyżki oleju

pół szklanki śmietanki 30%

ok. pół szklanki wody

1 łyżeczka masła

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Myję i obieram marchewki, a następnie kroję je bardzo drobno (kostka ok. 3 mm)

Podobnie kroję cebulę.

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam marchewkę i mieszając smażę ją 3-4 minuty. 

Do marchewki dorzucam cebulę, wszytko lekko solę i smażę ok.8 minut. Cebula powinna się zeszklić.

Dolewam śmietankę i połowę wody, dodaję  koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywam i na małym ogniu duszę 6-8 minut.

Ewentualnie  dolewam odrobinę wody.

Gdy marchewka jest wystarczająco miękka, zdejmuję pokrywkę, dodaję zimne masło, mieszam do jego rozpuszczenia.

Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Podaję na gorąco.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger