Marchewka duszona z cebulą i koperkiem
Duszona marchewka to świetny dodatek do obiadu - dziś w prostej wersji, z cebulą i koperkiem.
Jeśli lubisz klasyczną marchewkę z groszkiem, przepis znajdziesz tutaj: KLIK
Polecam również marchewkę duszoną na słodko KLIK
Składniki (porcja dla 2 osób):
3 średnie marchewki
1 średniej wielkości cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku (lub więcej)
2 łyżki oleju
pół szklanki śmietanki 30%
ok. pół szklanki wody
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Myję i obieram marchewki, a następnie kroję je bardzo drobno (kostka ok. 3 mm)
Podobnie kroję cebulę.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam marchewkę i mieszając smażę ją 3-4 minuty.
Do marchewki dorzucam cebulę, wszytko lekko solę i smażę ok.8 minut. Cebula powinna się zeszklić.
Dolewam śmietankę i połowę wody, dodaję koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywam i na małym ogniu duszę 6-8 minut.
Ewentualnie dolewam odrobinę wody.
Gdy marchewka jest wystarczająco miękka, zdejmuję pokrywkę, dodaję zimne masło, mieszam do jego rozpuszczenia.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz