Szybka tarta ze szpinakiem
Tartę przygotowałam na gotowym cieście francuskim, dzięki czemu jest zupełnie łatwa i szybka. I bardzo pyszna - wspaniała i na obiad, i na kolację czy spotkanie ze znajomymi. Serdecznie polecam!
Składniki (forma o średnicy 24 cm):
1 płat gotowego ciasta francuskiego
ok. 400 g świeżego szpinaku
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
3 ząbki czosnku
3 jajka
200 g serka śmietankowego do kanapek
do smaku: sól i mielony czarny pieprz
kilka pomidorków koktajlowych
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Masa ze szpinakiem:
Zaczynam od przygotowania szpinaku.
Dokładnie myję szpinak.
Odcinam grubsze łodygi z liści, a te, jeśli są duże, przerywam na kawałki.
Drobno kroję cebulę.
Rozgrzewam olej z masłem na patelni, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i podsmażam do zeszklenia.
Do podsmażonej cebuli dokładam szpinak, mieszam.
Podsmażam na średnim ogniu, mieszająć, aż szpinak zupełnie zmięknie.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem smażę.
Odstawiam do przestudzenia.
Jeśli na dnie patelni zbierze się dużo płynu, pozbywam się go.
Wystudzony szpinak przekładam do miski, dodaję serek i jajka, mieszam.
Masę doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Spód z ciasta francuskiego:
Ciasto wyjmuję z lodówki na 5 minut przed szykowaniem spodu.
Odcinam trochę większą ilość, niż szerokość formy, i lekko ciasto rozwałkowuję, by naać mu kształt kwadratu.
Rozwałkowane ciasto układam we wcześniej posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą formie.
Dociskam do dna formy i boków; dno nakłuwam widelcem.
Pieczenie:
Wlewam masę ze szpinakiem, na górze rozkładam przecięte na pół pomidorki koktajlowe.
Formę wstawiam na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz