Roladki schabowe "cygara"
Te roladki cudownie smakują z ryżem.Są bardzo proste do przygotowania, a pyszne! Polecam :)
Składniki:
kilka niewielkich kotletów ze schabu wieprzowego, grubości ok. 0,5 cm
majonez do posmarowania
do przyprawienia:
sól, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, szczypta curry i czerwonej słodkiej papryki
świeży czosnek
posiekany szczypiorek
2-3 łyżki oleju
Do sosu:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka masła
woda do podlewania
Przygotowanie:
Kotlety lekko rozbijam, po czym oprószam z obu stron solą i pieprzem.
Z jednej strony każdy kotlet smaruję niewielką ilością majnezu, a potem obficie posypuję szczypiorkiem.
Doprawiam ziołami prowansalskimi, curry, czerwoną papryką i drobno posiekanym czosnkiem.
Następnie każdy kotlet zwijam w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladki spinam wykałaczkami i na średnim ogniu obsmażam na oleju na złoto.
Zmniejszam moc palnika, doleam sos sojowy i dodaję cukier, mieszam aż ten się rozpuści.
Smażę kilka minut, obracając roladki.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i dolewam odrobinę wody (chodzi o to, by mięso się łatwiej udusiło - dosłownie na dnie patelni).
Dbam o to, by w trakcie duszenia uzupełniać wodę.
Gdy mięso jest miękkie, dodaję zimne masło i jeszcze przez chwilę razem duszę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz