Szukaj na blogu

Roladki schabowe "cygara"

Te roladki cudownie smakują z ryżem.Są bardzo proste do przygotowania, a pyszne! Polecam :)





Składniki:

kilka niewielkich kotletów ze schabu wieprzowego, grubości ok. 0,5 cm

majonez do posmarowania

do przyprawienia:

sól, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, szczypta curry i czerwonej słodkiej papryki 

świeży czosnek

posiekany szczypiorek

2-3 łyżki oleju 

Do sosu:

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki cukru trzcinowego

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka masła

woda do podlewania 

Przygotowanie:

Kotlety lekko rozbijam, po czym oprószam z obu stron solą i pieprzem.

Z jednej strony każdy kotlet smaruję niewielką ilością majnezu, a potem obficie posypuję szczypiorkiem.

Doprawiam ziołami prowansalskimi, curry, czerwoną papryką i drobno posiekanym czosnkiem.

Następnie każdy kotlet zwijam w roladę wzdłuż dłuższego boku.

Roladki spinam wykałaczkami i na średnim ogniu obsmażam na oleju na złoto.

Zmniejszam moc palnika, doleam sos sojowy i dodaję cukier, mieszam aż ten się rozpuści. 

Smażę kilka minut, obracając roladki.

Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i dolewam odrobinę wody (chodzi o to, by mięso się łatwiej udusiło - dosłownie na dnie patelni).

Dbam o to, by w trakcie duszenia uzupełniać wodę.

Gdy mięso jest miękkie, dodaję zimne masło i jeszcze przez chwilę razem duszę.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger