Sos wiosenny
Świeży i lekki sos z jogurtu greckiego, ziół i ogórka to idealny dodatek do grillowanych dań.
Składniki:
250 g jogurtu greckiego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
2 średniej wielkości ogórki gruntowe
2-3 ząbki czosnku
pół łyżeczki cukru
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki myję i obieram, a potem ścieram na grubej tarce.
Starte ogórki odciskam, by odlać sok.
Jogurt wykładam do miseczki, dodaję posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz starte ogórki, dokładnie mieszam.
Dodaję cukier i pieprz, oraz - jeśli sos będzie podany od razu - sól do smaku.
Jeśli sos jest przygotowywany wcześniej, solą doprawiam go tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz