Szukaj na blogu

Sos wiosenny

Świeży i lekki sos z jogurtu greckiego, ziół i ogórka to idealny dodatek do grillowanych dań. 





Składniki:

250 g jogurtu greckiego

3 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty

2 średniej wielkości ogórki gruntowe

2-3 ząbki czosnku

pół łyżeczki cukru

sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ogórki myję i obieram, a potem ścieram na grubej tarce.

Starte ogórki odciskam, by odlać sok.

Jogurt wykładam do miseczki, dodaję posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz starte ogórki, dokładnie mieszam.

Dodaję cukier i pieprz, oraz - jeśli sos będzie podany od razu - sól do smaku.

Jeśli sos jest przygotowywany wcześniej, solą doprawiam go tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger