Udka duszone w warzywach
To trochę sezonowy obiad, bo wykorzystałam do niego młodą kapustę. Bardzo pyszny!
Składniki:
2 udka z kurczaka (lub więcej)
1 czerwona papryka
1 średniej wielkości cebula
pół średniej główki młodej kapusty
1 średniej wielkości pomidor (mogą też być pomidorki koktajlowe)
kilka ząbków czosnku
Do przyprawienia kurczaka:
sól
świezo mielony czarny pieprz
czosnek granulowany (lub świeży)
słodka mielona papryka
Dodatkowo:
1 pełna łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka masła
posiekany koperek do posypania
Przygotowanie:
Udka nacieram solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym.
Następnie obtaczam je w mące i obsmażam z obu stron na złoto na oleju.
Gdy udka są podsmażone, na patelnię dorzucam pokrojoną w piórka cebulę, podsmażam razem do jej zeszklenia.
Kolejno dodaję pokrojoną w kawałki paprykę, chwilę smażę razem, po czym przykrywam patelnię, zmniejszam moc palnika i na małym ogniu smażę 10-12 minut.
Dodaję grubo poszatkowaną kapustę (udka układam na niej, na górze), lekko wszystko solą.
Przykrywam patelnię i duszę 20 minut.
Dodaję pokrojone pomidory oraz posiekany czosnek.
Duszę kilka minut, dodaję masło, doprawiam solą i pieprzem.
Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz