Szukaj na blogu

Udka duszone w warzywach

To trochę sezonowy obiad, bo wykorzystałam do niego młodą kapustę. Bardzo pyszny!


Składniki:

2 udka z kurczaka (lub więcej)

1 czerwona papryka

1 średniej wielkości cebula

pół średniej główki młodej kapusty

1 średniej wielkości pomidor (mogą też być pomidorki koktajlowe)

kilka ząbków czosnku

Do przyprawienia kurczaka:

sól

świezo mielony czarny pieprz

czosnek granulowany (lub świeży)

słodka mielona papryka

Dodatkowo:

1 pełna łyżka mąki pszennej

3-4 łyżki oleju do smażenia

1 łyżeczka masła

posiekany koperek do posypania

Przygotowanie:

Udka nacieram solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym.

Następnie obtaczam je w mące i obsmażam z obu stron na złoto na oleju.

Gdy udka są podsmażone, na patelnię dorzucam pokrojoną w piórka cebulę, podsmażam razem do jej zeszklenia.

Kolejno dodaję pokrojoną w kawałki paprykę, chwilę smażę razem, po czym przykrywam patelnię, zmniejszam moc palnika i na małym ogniu smażę 10-12 minut.

Dodaję grubo poszatkowaną kapustę (udka układam na niej, na górze), lekko wszystko solą.

Przykrywam patelnię i duszę 20 minut.

Dodaję pokrojone pomidory oraz posiekany czosnek.

Duszę kilka minut, dodaję masło, doprawiam solą i pieprzem.

Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger