Młoda kapusta w panierce z serem
Pyszny obiad z wykorzystaniem młodej kapusty, jeszcze delikatnej i nie wymagającej długiej obróbki cieplnej.
Składniki (4 porcje):
1 średnia główka młodej kapusty
sól iołowa lub sól i pieprz
2 jajka
bułka tarta do panierowania
garść startego żółtego sera
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z kapusty odcinam zewnętrzne, odstające liście.
Całą kapustę wkładam na 5 minut do wrzącej wody, przykrywam garnek, raz przekęcam ją na drugą stronę.
Wyjmuję, przecinam na 4 części, uważająć żeby przekroić dokładnie przez środek głąba, żęby się nie rozpadła. Głąb w większości odcinam.
Ćwiartki zanurzam jeszcze na 5 minut w gorącej wodzue.
Wyjmuję, dokładnie odsączam z wody.
Lekko solę każdą część kapusty, starając się również posolić ją miedzy liśćmi, delikatnie je odchylając.
Między liście wkłądam też po trosze startego sera.
Tak przygotowane części panieruję w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej.
Smażę na złoto z każdej strony - łącznie smaźenie powinno trwać ok. 10 minut.
Podaję od razu, gorącą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz