Szukaj na blogu

Młoda kapusta w panierce z serem

Pyszny obiad z wykorzystaniem młodej kapusty, jeszcze delikatnej i nie wymagającej długiej obróbki cieplnej. 


Składniki (4 porcje):

1 średnia główka młodej kapusty

sól iołowa lub sól i pieprz

2 jajka

bułka tarta do panierowania

garść startego żółtego sera

olej do smażenia

Przygotowanie:

Z kapusty odcinam zewnętrzne, odstające liście.

Całą kapustę wkładam na 5 minut do wrzącej wody, przykrywam garnek, raz przekęcam ją na drugą stronę.

Wyjmuję, przecinam na 4 części, uważająć żeby przekroić dokładnie przez środek głąba, żęby się nie rozpadła. Głąb w większości odcinam.

Ćwiartki zanurzam jeszcze na 5 minut w gorącej wodzue.

Wyjmuję, dokładnie odsączam z wody.

Lekko solę każdą część kapusty, starając się również posolić ją miedzy liśćmi, delikatnie je odchylając.

Między liście wkłądam też po trosze startego sera.

Tak przygotowane części panieruję w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej.

Smażę na złoto z każdej strony - łącznie smaźenie powinno trwać ok. 10 minut.

Podaję od razu, gorącą.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger