Buraczki zasmażane
Składniki :
1 kg buraków
2 spore cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki mąki
1/4 szklanki wody z kiszonych ogórków (chodzi o zakwaszenie, może być cytryna lub ocet jabłkowy, ale moim zdaniem to już nie ten sam smak)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1 kg buraków
2 spore cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki mąki
1/4 szklanki wody z kiszonych ogórków (chodzi o zakwaszenie, może być cytryna lub ocet jabłkowy, ale moim zdaniem to już nie ten sam smak)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki w całości (bez obierania) gotuję do miękkości, po wystudzeniu (teraz obieram) ścieram na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Można też buraki upiec, będą jeszcze smaczniejsze.
Starte buraczki przekładam do garnka, dodaję masło,wodę z ogórków, doprawiam solą i pieprzem, podgrzewam na wolnym ogniu.
W międzyczasie kroję drobniutko cebule (można je zetrzeć) i smażę pod przykryciem do zeszklenia, po czym dodaję mąkę i robię bardzo jasną zasmażkę. Cebulę przekładam do buraczków, dodaję czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany), dokładnie mieszam.
Podgrzewam jeszcze kilka minut. Podaję do mięs.
3 komentarze:
Ja robię z pieczonych buraków, zakwaszam octem i nie daje czosnku, a tylko cebulę. Pierwszy raz spotykam się z kwasem z ogórków i z ciekawości spróbuje takiego zakwaszenia :)
Myślę, że ten kwas z ogórków to trochę lokalny zwyczaj. Ja taki smak buraczków znam od bardzo dawna i moim zdaniem jest pyszny :)
To prawda, ile regionów w Polsce, tyle różnych przepisów, pozdrawiam :)
Prześlij komentarz