Szukaj na blogu

Ależ to cebula była winna ! :)

Tak, winna łzom przy przygotowywaniu tej potrawy :)
Mięciutka,kremowa cebula nadziewana pysznym , aromatycznym mięsem;
ze słodkimi daktylami, marchewką i kroplą balsamicznego octu winnego.


Składniki dla 2 osób :
1 po dużej cebuli na osobę ( u mnie biała cebula czosnkowa)
po 1 goździku na cebulę 
duża marchew
6 suszonych daktyli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
oliwa do pieczenia
łyżka octu balsamicznego
szczypta suszonych płatków chili 
szczypta soli
sos chili
100 g. mięsa z szynki wieprzowej ( bądź innego ulubionego, równie dobrze może być drób)
 do marynaty mięsa : 
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki sosu worcester ( chodziło mi o posmak śliwki, więc można ominąć sos, a dodać śliwkę ;))
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli 
Przygotowanie : 
Wczoraj wcześniej umyte i oczyszczone mięso pokroiłam w sporą kostkę i zamarynowałam  w przyprawach. Okryłam szczelnie i schowałam na noc do lodówki. Dziś mięso najpierw podsmażyłam na niewielkiej ilości oliwy, a później dolałam 1/3 szklanki wody i razem z całą marchewką udusiłam do miękkości.

Rozdrobniłam marchew widelcem, a mięso pokroiłam na drobne kawałki.

Cebule wydrążyłam nożem jak na zdjęciu :

Każdy wydrążony dołek wyłożyłam marchewką , a na marchewkę wyłożyłam porcję mięsa tak, by wypełnić cebulę : 
I jeszcze kropla ostrego sosu chili : 
Teraz związałam obie połówki nitką, aby było łatwiej nacięłam je lekko nożem ; nić chowa się w rozcięcie i łatwo można scalić cebulę  :



Wbiłam w każdą cebulę goździk , posypałam płatkami chili i szczyptą soli  :



Tak przygotowane cebule ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam oliwą, na dno naczynia wrzuciłam daktyle i zmiażdżony czosnek, dodałam masło, całość posypałam płatkami chili, a w miejsce rozcięcia każdej cebuli wlałam po odrobinie balsamico.

 Naczynie wstawiłam do foliowego worka do pieczenia, uprzednio go lekko zwilżając.

Cebule piekłam przez  ok. 100 minut w temperaturze 190 stopni C.
Podałam z gorącą grzanką z pełnoziarnistego chleba.

Przepis autorski.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger