Szukaj na blogu

Mój zimowy ajvar


Naprawdę lubię warzywa, zwłaszcza takie, które doskonale się komponują z innymi. Dziś w roli głównej : papryka,czosnek, bakłażan, cukinia i cebula. Pieczone zyskują  na smaku, a postanowiłam podać je na gorąco z tostem.



Składniki :


1 duża czerwona papryka

1 duża zielona papryka
1 bakłażan
1 cukinia
1 duża cebula
1 duża główka czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie : 


Wszystkie warzywa piekę w temperaturze 190 stopni C. przez 80 minut, aż będą miękkie. Gorące przekładam do miski i szczelnie przykrywam,  po czym po kilku minutach zdejmuję skórkę z papryk, łyżeczką wydrążam miąższ bakłażana i cukinii, obieram cebulę z łupiny i wyciskam czosnek ( po ściśnięciu palcami z łupiny wychodzi miękka, kremowa czosnkowa pasta).

 Kroję warzywa w drobną kostkę, doprawiam oliwą , solą i pieprzem.
Przechowuję w zamkniętym słoiku.

Mój sposób podania :

Pieczywo tostowe smaruję lekko masłem, kładę na nim plaster sera, zapiekam w piekarniku w temperaturze 210 stopni C. przez 5 minut, po czym na każdą kromkę wykładam łyżeczkę warzywnej pasty. Piekę pod grillem przez 3-4 minuty, podaję gorące z sosem czosnkowym.

Przepis autorski








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger