Szukaj na blogu

Karkówka duszona z porem i pieczarkami

Karkówka duszona z porem i pieczarkami to moja propozycja na pyszny, domowy obiad. To soczyste mięso i wspaniały, aromatyczny sos. 


Składniki (porcja na 2 osoby):

ok. 500 g karkówki wieprzowej (u mnie 4 kotlety) 

1 mała cebula

1 nieduży por (ta część od białej do jasnozielonej, bez liści))

6-8 średniej wielkości pieczarek

2 ząbki czosnku

2 łyżki mąki pszennej

3/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%

ok. pół szklanki gorącej wody

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

do smaku: sól ziołowa,  sól i pieprz

ok. 5-6 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:

Pora przekrajam wzdłuż na pół, a potem kroję na plasterki. Cebulę kroję w kostkę, pieczarki na pół i potem na plasterki.

Kotlety z karkówki opróśzam solą i pieprzem (lub jak u mnie solą ziołową), a potem obtaczam z obu stron mąką.

Rozgrzewam olej na dużej patelni i ukłądam kotlety. 

Smażę do zrumienienia z obu stron.

Podsmażone mięso zsuwam na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce wrzucam pokrojone: cebulę i pora. Warzywa opróśzam lekko solą mieszając podsmażam do zeszklenia.

Podsmażone warzywa też odsuwam na bok i dodaję pokrojone pieczarki (też oprószam je solą).

Smażę do lekkiego zrumienienia.

Następnie wszystko mieszam i podlewam wodą. Dodaję drobno posiekany czosnek.

Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę ok. 30-40 minut, do miękkości mięsa.

Dolewam śmietankę, mieszam i jeszcze przez chwilę razem duszę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, posypuję natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger