Karkówka duszona z porem i pieczarkami
Karkówka duszona z porem i pieczarkami to moja propozycja na pyszny, domowy obiad. To soczyste mięso i wspaniały, aromatyczny sos.
Składniki (porcja na 2 osoby):
ok. 500 g karkówki wieprzowej (u mnie 4 kotlety)
1 mała cebula
1 nieduży por (ta część od białej do jasnozielonej, bez liści))
6-8 średniej wielkości pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
ok. pół szklanki gorącej wody
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
do smaku: sól ziołowa, sól i pieprz
ok. 5-6 łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
Pora przekrajam wzdłuż na pół, a potem kroję na plasterki. Cebulę kroję w kostkę, pieczarki na pół i potem na plasterki.
Kotlety z karkówki opróśzam solą i pieprzem (lub jak u mnie solą ziołową), a potem obtaczam z obu stron mąką.
Rozgrzewam olej na dużej patelni i ukłądam kotlety.
Smażę do zrumienienia z obu stron.
Podsmażone mięso zsuwam na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce wrzucam pokrojone: cebulę i pora. Warzywa opróśzam lekko solą mieszając podsmażam do zeszklenia.
Podsmażone warzywa też odsuwam na bok i dodaję pokrojone pieczarki (też oprószam je solą).
Smażę do lekkiego zrumienienia.
Następnie wszystko mieszam i podlewam wodą. Dodaję drobno posiekany czosnek.
Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę ok. 30-40 minut, do miękkości mięsa.
Dolewam śmietankę, mieszam i jeszcze przez chwilę razem duszę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz