Szukaj na blogu

Policzki wieprzowe w sosie własnym

Bardzo smaczny, klasyczny w smaku gulasz z policzków wieprzowych. Cudownie smakuje z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową. Przygotowałam go w całości na patelni; nie wymaga dużo pracy.




Składniki na 2 osoby:
600 g. policzków wieprzowych
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
2 niewielkie marchewki
2 małe liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 płaska łyżka mąki pszennej
szklanka gorącej, przegotowanej wody
po 1 łyżeczce posiekanych: koperku i natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso dzielę na mniejsze kawałki, oprószam mąką i mieszam. Obieram marchew i cebulę: marchewki kroję wzdłuż na kawałki, cebulę w grubą kostkę. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni. Wrzucam mięso, podsmażam je przez 5 minut do lekkiego zezłocenia po czym odwracam na drugą stronę. Dorzucam na patelnię ziele angielskie i liście laurowe, a po chwili, gdy mięso podsmaży się z drugiej strony (5 minut), zsuwam je na jedną połowę patelni i w wolne miejsce wrzucam pokrojone marchewki i cebulę. Wszystko oprószam solą i pieprzem. Podsmażam kolejne 5 minut. Wlewam gorącą wodę, przykrywam patelnię, duszę na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodaję posiekane zioła i doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.  












Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger