Policzki wieprzowe w sosie własnym
Bardzo smaczny, klasyczny w smaku gulasz z policzków wieprzowych. Cudownie smakuje z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową. Przygotowałam go w całości na patelni; nie wymaga dużo pracy.
Składniki (porcja na 2 osoby):
600 g. policzków wieprzowych
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
2 niewielkie marchewki
2 małe liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 płaska łyżka mąki pszennej
szklanka gorącej, przegotowanej wody
po 1 łyżeczce posiekanych: koperku i natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso dzielę na mniejsze kawałki, oprószam mąką i mieszam.
Składniki (porcja na 2 osoby):
600 g. policzków wieprzowych
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
2 niewielkie marchewki
2 małe liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 płaska łyżka mąki pszennej
szklanka gorącej, przegotowanej wody
po 1 łyżeczce posiekanych: koperku i natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso dzielę na mniejsze kawałki, oprószam mąką i mieszam.
Obieram marchew i cebulę: marchewki kroję wzdłuż na kawałki, cebulę w grubą kostkę.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni.
Wrzucam mięso, podsmażam je przez 5 minut do lekkiego zezłocenia po czym odwracam na drugą stronę.
Dorzucam na patelnię ziele angielskie i liście laurowe, a po chwili, gdy mięso podsmaży się z drugiej strony (5 minut), zsuwam je na jedną połowę patelni i w wolne miejsce wrzucam pokrojone marchewki i cebulę.
Wszystko oprószam solą i pieprzem.
Podsmażam kolejne 5 minut.
Wlewam gorącą wodę, przykrywam patelnię, duszę na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz