Szukaj na blogu

Udka faszerowane pieczarkami i serem

Pieczone, faszerowane udka to miła odmiana od tradycyjnie pieczonego kurczaka. Są bardzo smaczne i soczyste. 


Składniki (4 porcje):
4 duże udka z kurczaka
1 cebula
0,5 kg pieczarek
100 g. tartego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Przyprawy:
sól
pieprz
słodka i ostra mielona papryka
majeranek

Przygotowanie:

Pieczarki kroję w drobną kosteczkę (można je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami), cebulę również drobno siekam. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju, podsmażam do zeszklenia cebulę, a potem dodaję pieczarki, lekko wszystko solę i na dość mocnym ogniu smażę do lekkiego zarumienienia. Odstawiam do przestudzenia, dodaję ser i posiekaną natkę pietruszki, doprawiam do smaku.

Ostrym nożem wyluzowuję udka (usuwam kości), np. wg tego filmiku KLIK.

Mięso rozbijam tłuczkiem i doprawiam solą, pieprzem, paprykami i majerankiem.

Udka rozkładam płasko na talerzu wewnętrzną stroną do góry, nakładam farsz, i zwijam w roladkę.

Roladki układam w naczyniu do pieczenia posmarowanym olejem. Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, bez termoobiegu. Po godzinie zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze 15-20 minut, do zarumienienia.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger