Udka faszerowane pieczarkami i serem
Pieczone, faszerowane udka to miła odmiana od tradycyjnie pieczonego kurczaka. Są bardzo smaczne i soczyste.
1 cebula
0,5 kg pieczarek
100 g. tartego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Przyprawy:
sól
pieprz
słodka i ostra mielona papryka
majeranek
Przygotowanie:
Pieczarki kroję w drobną kosteczkę (można je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami), cebulę również drobno siekam. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju, podsmażam do zeszklenia cebulę, a potem dodaję pieczarki, lekko wszystko solę i na dość mocnym ogniu smażę do lekkiego zarumienienia. Odstawiam do przestudzenia, dodaję ser i posiekaną natkę pietruszki, doprawiam do smaku.
Ostrym nożem wyluzowuję udka (usuwam kości), np. wg tego filmiku KLIK.
Mięso rozbijam tłuczkiem i doprawiam solą, pieprzem, paprykami i majerankiem.
Udka rozkładam płasko na talerzu wewnętrzną stroną do góry, nakładam farsz, i zwijam w roladkę.
Roladki układam w naczyniu do pieczenia posmarowanym olejem. Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, bez termoobiegu. Po godzinie zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze 15-20 minut, do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz