Potrawka z kurczaka i warzyw z rosołu
Dziś ugotowałam rosół, do zagospodarowania zostało trochę warzyw i mięsa z kurczaka. Zrobiłam ekspresową potrawkę - to bardzo łatwa i pyszna odpowiedź na częste pytanie: co z tym mięsem zrobić? :)
Składniki:
4 podudzia z kurczaka ugotowane w rosole
ugotowane mięso z porcji rosołowej
2-3 ugotowane w rosole marchewki
kawałek ugotowanego selera
1 średniej wielkości cebula
2-3 małe liście laurowe
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka mieszanki curry
1 pełna łyżka sosu pomidorowego/przecieru pomidorowego/ketchupu
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
3/4 szklanki wody
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso obieram z kości/skóry, kroję w niewielkie kawałki. Obraną cebulę kroję w kostkę, podsmażam razem z liśćmi laurowymi do lekkiego zrumienienia na oleju. Do podsmażonej cebuli dorzucam pokrojone mięso, lekko całość solę i smażę mieszając kilka minut, kurczak również ma się zarumienić. Wtedy pokrojone w kawałki warzywa, oraz słodką mieloną paprykę i curry, smażę jeszcze minutę. Dolewam wodę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie mieszam sos pomidorowy/przecier/ketchup z musztardą, przekładam na patelnię, mieszam. Duszę 2-3 minuty. Odlewam kilka łyżek płynu z patelni i po lekkim przestygnięciu rozprowadzam w nim mąkę ziemniaczaną, a potem zawiesinę przelewam na patelnię. Mieszam do zgęstnienia sosu. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
4 podudzia z kurczaka ugotowane w rosole
ugotowane mięso z porcji rosołowej
2-3 ugotowane w rosole marchewki
kawałek ugotowanego selera
1 średniej wielkości cebula
2-3 małe liście laurowe
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka mieszanki curry
1 pełna łyżka sosu pomidorowego/przecieru pomidorowego/ketchupu
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
3/4 szklanki wody
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso obieram z kości/skóry, kroję w niewielkie kawałki. Obraną cebulę kroję w kostkę, podsmażam razem z liśćmi laurowymi do lekkiego zrumienienia na oleju. Do podsmażonej cebuli dorzucam pokrojone mięso, lekko całość solę i smażę mieszając kilka minut, kurczak również ma się zarumienić. Wtedy pokrojone w kawałki warzywa, oraz słodką mieloną paprykę i curry, smażę jeszcze minutę. Dolewam wodę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie mieszam sos pomidorowy/przecier/ketchup z musztardą, przekładam na patelnię, mieszam. Duszę 2-3 minuty. Odlewam kilka łyżek płynu z patelni i po lekkim przestygnięciu rozprowadzam w nim mąkę ziemniaczaną, a potem zawiesinę przelewam na patelnię. Mieszam do zgęstnienia sosu. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz