Szukaj na blogu

Gulasz z udek kurczaka

 Bardzo smaczny gulasz, pikantny, z rodzaju takich jakie lubię: soczyste mięso w gęstym, pełnym smaku sosie. Ten smak to w dużej mierze sprawa papryki i sosu sojowego. Mięso z udek kurczaka jest soczyste, dlatego wolę je np. od filetów z piersi. 



Składniki:
0,5 kg mięsa z udek kurczaka
1 łyżeczka soli ziołowej plus do smaku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 duża cebula
ok. szklanki wody 
Przygotowanie:
 Umyte mięso kroję na duże kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, sos sojowy, pieprz cayenne i paprykę. Mieszam i odstawiam na godzinę. Rozgrzewam olej w brytfance, układam mięso i smażę ja na niewielkim ogniu ok. 5 minut, mieszając. Przykrywam brytfankę i pozwalam mięsu dusić się we własnym sosie, uważając by się nie przypalało (ewentualnie dolewam po odrobinie wody). Gdy jest prawie miękkie, dodaję pokrojoną drobniutko cebulę i dalej duszę pod przykryciem do momentu, aż cebula zupełnie się rozgotuje i powstanie z niej pyszny, gęsty sos. Doprawiam do smaku solą, uzupełniam wodę jeśli sos jest za gęsty.
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger