Pyszna sałatka z kurczakiem i jajkiem
Najedzeni po uszy po wczorajszej kolacji, nie mieliśmy dziś ochoty na nic ciężkiego, więc jak to zwykle w takim wypadku, zrobiłam na obiad sałatkę. Kurczak, jajka suszone pomidory, sałaty i odświeżający, słodko-ostry sos. Polecam wszystkim na świąteczną przekąskę!
Składniki (2 osoby):
1 większy filet z piersi kurczaka
3-4 łyżki wody
2 łyżki oleju do smażenia
Przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, słodka mielona papryka, curry, czosnek granulowany
dowolne sałaty, u mnie strzępiaste
10-12 pomidorów w oleju
3-4 jajka, ugotowane na twardo
garść pestek dyni
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka płynnego miodu
3 łyżki oliwy lub oleju
duża szczypta soli
6-8 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
Przygotowanie:
Zaczynam od mięsa: kurczaka kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, doprawiam do smaku.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam mięso i na średnim ogniu mieszając smażę ok. 12 minut.
W połowie smażenia dolewam na patelnię wodę i wszystko przykrywam pokrywką, w ten sposób duszę 3-4 minuty, a potem znowu zdejmuję pokrywkę i dosmażam kurczaka, żeby się ładnie zarumienił.
Następnie kroję na paski.
Sałaty rwę na kawałki, rozkładam na talerzach.
Ugotowane jajka dzielę na ćwiartki, układam razem z podsmażonym mięsem na sałacie, dodaję też pomidory (można je lekko pokroić, o ile są duże).
Sos: najprościej wymieszać go w małym zakręcanym słoiczku.
Przekładam do niego: sok z cytryny, musztardę, miód i majonez, dodaję wodę i sól do smaku, zakręcam u mocno potrząsam, by się połączyły.
Dolewam oliwę lub olej i znowu potrząsam, aż powstanie jednolita emulsja - jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać jeszcze troszkę wody.
Sos wylewam na sałatkę, całość posypuję pestkami dyni (można je wcześniej podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni).

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz