Szukaj na blogu

Pyzy ziemniaczane z mięsem i rukolą

   Połączenie dość ostrej w smaku rukoli z delikatnym ziemniaczanym ciastem i mięsem z nutką cynamonu okazało się ciekawe. Lubię takie eksperymenty :) 







Składniki :


Na farsz :

300 g . mięsa z łopatki wieprzowej
sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, szczypta cynamonu
15-20 listków świeżej rukoli

Na pyzy :

1/2 kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
2 duże starte na drobnej tarce surowe ziemniaki
5-6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Na sos :

100 g.gęstego  jogurtu
10 listków rukoli
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka masła
4-5 łyżek mleka ( jeśli sos będzie za gęsty)
szczypta soli
szczypta cukru




Przygotowanie  :

Farsz : 

Mięso kroję w kostkę  i marynuję z solą, pieprzem, liściem laurowym, cynamonem i majerankiem., zostawiam w lodówce na 2-3 godziny, po czym w małej ilości wody , na wolnym ogniu gotuję do zupełnej miękkości. Warto to zrobić o dzień wcześniej.
Rozdrabniam mięso widelcem .

Ciasto na pyzy : 

Surowe, starte ziemniaki odciskam ; odciśnięty płyn odstawiam na kilka minut w miseczce- po jakimś czasie ostrożnie odlewam zebraną na górze wodę, pozostawiając osadzoną skrobię.
Do miski wkładam gotowane i surowe ziemniaki, dodaję jajko, skrobię, obie mąki, sól do smaku i zagniatam ciasto.
Od razu dzielę je na spore kulki ( u mnie wielkości dużej mandarynki), spłaszczam każdą, układam po kilka kawałków listków rukoli, a na nią łyżeczkę mięsa. Zawijam każdą kulkę, formując pyzę.

Gotuję porcjami w lekko osolonej wodzie ( wrzucam na wrzątek) przez 12 minut od wypłynięcia.


Sos :

Miksuję jogurt z rukolą, dodaję mąkę , dokładnie rozcieram . Podgrzewam w rondelku ciągle mieszając, aż powstanie gęsty sos. W razie potrzeby rozcieńczam mlekiem. Doprawiam do smaku, na końcu dodaję masło.

Podaję pyzy odsmażone, z porcją sosu.


Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger