Pyzy ziemniaczane z mięsem i rukolą
Połączenie dość ostrej w smaku rukoli z delikatnym ziemniaczanym ciastem i mięsem z nutką cynamonu okazało się ciekawe. Lubię takie eksperymenty :)
Składniki :
Na farsz :
300 g . mięsa z łopatki wieprzowej
sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, szczypta cynamonu
15-20 listków świeżej rukoli
Na pyzy :
1/2 kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
2 duże starte na drobnej tarce surowe ziemniaki
5-6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Na sos :
100 g.gęstego jogurtu
10 listków rukoli
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka masła
4-5 łyżek mleka ( jeśli sos będzie za gęsty)
szczypta soli
szczypta cukru
Farsz :
Mięso kroję w kostkę i marynuję z solą, pieprzem, liściem laurowym, cynamonem i majerankiem., zostawiam w lodówce na 2-3 godziny, po czym w małej ilości wody , na wolnym ogniu gotuję do zupełnej miękkości. Warto to zrobić o dzień wcześniej.
Rozdrabniam mięso widelcem .
Ciasto na pyzy :
Surowe, starte ziemniaki odciskam ; odciśnięty płyn odstawiam na kilka minut w miseczce- po jakimś czasie ostrożnie odlewam zebraną na górze wodę, pozostawiając osadzoną skrobię.
Do miski wkładam gotowane i surowe ziemniaki, dodaję jajko, skrobię, obie mąki, sól do smaku i zagniatam ciasto.
Od razu dzielę je na spore kulki ( u mnie wielkości dużej mandarynki), spłaszczam każdą, układam po kilka kawałków listków rukoli, a na nią łyżeczkę mięsa. Zawijam każdą kulkę, formując pyzę.
Gotuję porcjami w lekko osolonej wodzie ( wrzucam na wrzątek) przez 12 minut od wypłynięcia.
Sos :
Miksuję jogurt z rukolą, dodaję mąkę , dokładnie rozcieram . Podgrzewam w rondelku ciągle mieszając, aż powstanie gęsty sos. W razie potrzeby rozcieńczam mlekiem. Doprawiam do smaku, na końcu dodaję masło.
Podaję pyzy odsmażone, z porcją sosu.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz