Zielone szparagi z masłem i czosnkiem (z patelni)
Jako że trwa czas szparagów, to pokażę jak najczęściej je przygotowuję - najbardziej nam smakują właśnie takie, z odrobiną masła i czosnku.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1-2 małe ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ze szparagów odłamuję lub odcinam twarde końcówki; można też szparagi delikatnie obrać obieraczką (nie jest to konieczne). Na patelni rozgrzewam olej z masłem, układam szparagi, oprószam je odrobiną soli i pieprzu, dodaję też posiekany czosnek. Przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu podsmażam wszystko 6-8 minut (w zależności od grubości szparagów). Szparagi powinny być miękkie, ale powinny pozostać jędrne. Podaję gorące.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1-2 małe ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ze szparagów odłamuję lub odcinam twarde końcówki; można też szparagi delikatnie obrać obieraczką (nie jest to konieczne). Na patelni rozgrzewam olej z masłem, układam szparagi, oprószam je odrobiną soli i pieprzu, dodaję też posiekany czosnek. Przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu podsmażam wszystko 6-8 minut (w zależności od grubości szparagów). Szparagi powinny być miękkie, ale powinny pozostać jędrne. Podaję gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz