Kotlety z ziemniaków i kiszonej kapusty
Bardzo smaczne, tanie kotlety na obiad - podaj je z sosem z pieczarek, albo tak jak ja z gulaszem i surówką. Posmakują każdemu!
Składniki:
600 g. ugotowanych w całości ziemniaków
300 g. kiszonej kapusty
200 g. cebuli
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki (wcześniej ugotowane i ostudzone) ścieram na tarce z grubymi oczkami. Obrane cebule kroję w drobną kostkę i na małej ilości oleju podsmażam do zeszklenia, a potem do cebuli dodaję drobno pokrojoną kapustę, Smażę przez ok. 5 minut, by kapusta zmiękła. Podsmażone cebulę i kapustę przekładam do startych wcześniej ziemniaków (bez tłuszczu z patelni). Dokładnie mieszam, dodaję też jajko i mieszam ponownie, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formuję kulki wielkości mandarynki, a potem je spłaszczam, by powstały kotlety. Każdy lekko panieruję w mące; smażę na złoto z obu stron.
Składniki:
600 g. ugotowanych w całości ziemniaków
300 g. kiszonej kapusty
200 g. cebuli
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki (wcześniej ugotowane i ostudzone) ścieram na tarce z grubymi oczkami. Obrane cebule kroję w drobną kostkę i na małej ilości oleju podsmażam do zeszklenia, a potem do cebuli dodaję drobno pokrojoną kapustę, Smażę przez ok. 5 minut, by kapusta zmiękła. Podsmażone cebulę i kapustę przekładam do startych wcześniej ziemniaków (bez tłuszczu z patelni). Dokładnie mieszam, dodaję też jajko i mieszam ponownie, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formuję kulki wielkości mandarynki, a potem je spłaszczam, by powstały kotlety. Każdy lekko panieruję w mące; smażę na złoto z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz