Szukaj na blogu

Duszona szynka w sosie grzybowym

Pyszne mięso w sosie z grzybami leśnymi - smakuje rewelacyjnie z kaszą. Jak zrobić? Zapraszam po przepis.





Składniki:
ok. 1 kg. szynki wieprzowej
5 łyżek oleju do smażenia
ok. 1,5 litra wody
1 średnia marchewka
10 suszonych kapeluszy grzybów leśnych
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2,5 łyżki mąki pszennej
2 liście laurowe
do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, suszony majeranek
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Oprószam je solą, pieprzem i łyżką mąki z obu stron, po czym partiami smażę ma lekko złoty kolor. Do garnka z grubym dnem wlewam wodę, dodaję suszone grzyby, liście laurowe oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, zagotowuję. Do gotującego się wywaru przekładam podsmażone plastry szynki, zmniejszam ogień. Na patelnię po smażeniu mięsa przekładam pokrojoną w małą kostkę cebule, smażę do zeszklenia, po czym oprószam ją łyżeczką mąki i jeszcze chwilę smażę. Przekładam do sosu. Wstępnie doprawiam sos do smaku solą, pieprzem i ziołami. Duszę wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa. Przed końcem duszenia wyjmuję grzyby; odlewam kilka łyżek sosu. Grzyby siekam na małe kawałki, przekładam z powrotem do garnka. W odłożone, lekko przestudzonej części sosu dokładnie rozprowadzam łyżkę mąki, po czym przelewam zawiesinę do garnka i mieszam, by sos się zagęścił. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę wszystko podgrzewam, i jeszcze raz ostatecznie doprawiam. 


                           

  


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger