Szukaj na blogu

Maślane ciasto ze śliwkami

Polecam to ciasto - jest bardzo smaczne! Delikatne, o wyraźnie maślanym smaku, nie za słodkie, pachnące cytryną, i pysznymi, soczystymi śliwkami. 





Składniki (okrągła forma 22 do 24 cm):

250 g miękkiego masła

250 g cukru pudru

4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)

15 g proszku do pieczenia

400 g mąki pszennej

skórka  starta z 1 cytryny

śliwki

Dodatkowo:

 masło do posmarowania formy

mąka do oprószenia formy

cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem i miksuję na najwyższych obrotach, aż będzie białe  i puszyste. 

Nie przerywając miskowania dodjaę kolejno żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste.

Oddzielnie ubijam na sztywno pianę i łopatką lub dłonią łączę ją z ciastem - jak pisałam, jest gęste, wiec najłatwiej dokładać pianę w kilku porcjach, każdorazowo możliwie delikatnie łącząc ją z ciastem.

Na końcu dodaję startą skórkę, i jeszcze raz mieszam.

Ciasto wykładam do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.

Na górze rozkładam połówki śliwek.

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 60-70 minut - sprawdzam patyczkiem środek, czy jest upieczony.

Po przestygnięciu posypuję ciasto delikatnie cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger