Maślane ciasto ze śliwkami
Polecam to ciasto - jest bardzo smaczne! Delikatne, o wyraźnie maślanym smaku, nie za słodkie, pachnące cytryną, i pysznymi, soczystymi śliwkami.
Składniki (okrągła forma 22 do 24 cm):
250 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
15 g proszku do pieczenia
400 g mąki pszennej
skórka starta z 1 cytryny
śliwki
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem i miksuję na najwyższych obrotach, aż będzie białe i puszyste.
Nie przerywając miskowania dodjaę kolejno żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste.
Oddzielnie ubijam na sztywno pianę i łopatką lub dłonią łączę ją z ciastem - jak pisałam, jest gęste, wiec najłatwiej dokładać pianę w kilku porcjach, każdorazowo możliwie delikatnie łącząc ją z ciastem.
Na końcu dodaję startą skórkę, i jeszcze raz mieszam.
Ciasto wykładam do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.
Na górze rozkładam połówki śliwek.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 60-70 minut - sprawdzam patyczkiem środek, czy jest upieczony.
Po przestygnięciu posypuję ciasto delikatnie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz