Placki z cukinii z kurczakiem
Sezon na cukinię trwa, w moim ogrodzie jest jej mnóstwo, więc i na naszych talerzach często się pojawia w różnych wariacjach. Tym razem podrzucam przepis na bardzo fajne, sycące placki z dodatkiem mięsa z kurczaka. Do nich podałam sos pieczarkowy.
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia, u mnie żółta
1 niewielka cebula
1 jajko
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
3-4 łyżki mąki pszennej
posiekany koperek
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekam i przesmażam na małej ilości do zeszklenia.
Cukinię razem ze skórką ścieram na grubej tarce, odrobinę solę, po czym dłonią odciskam wodę.
Mięso kroję w bardzo drobną kostkę.
Wszystko łączę w misce, dodaję posiekany koperek, jajko oraz mąkę, mieszam, doprawiam do smaku.
Wykładam łyżką placki i smażę z obu stron na rumiano na średnio rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz