Szukaj na blogu

Duszone polędwiczki (w sosie własnym)

Poznaj mój przepis na duszone polędwiczki. Cudowne, wspaniale, niezwykle delikatne - polędwiczki :) To chyba jeden z naszych ulubionych mięsnych obiadków. Na dodatek są bardzo łatwe w przygotowaniu; jedyny minus jaki znajduję to cena, ale w końcu nie jemy ich codziennie.



Duszone polędwiczki przepis
Składniki:
0,5 kg polędwiczek wieprzowych
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte, osuszone i oczyszczone z błon mięso kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko oprószam solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam mięso z obu stron, na rumiano (najlepiej podzielić mięso na dwie porcje). Usmażone mięso zdejmuję z patelni, a na nią wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę na tym samym oleju, aż się zeszkli. Z powrotem przekładam mięso, zalewam je wodą tak, by je prawie pokryła, dodaję majeranek, paprykę i posiekany czosnek. Lekko wszystko solę, oprószam pieprzem, przykrywam i duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa.


                  

                  

 


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger