Szukaj na blogu

Drożdżowe racuchy z jabłkami na maślance (na suchych drożdżach)

Smakołyk który kochają chyba wszyscy! Pyszne i puszyste placki z jabłkami chętnie jemy o każdej porze dnia 😉




Składniki:
1 szklanka maślanki naturalnej
7 g. suchych drożdży
2 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
30 g. cukru waniliowego
0,5 płaskiej łyżki cukru pudru
2 duże jabłka
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wlewam maślankę, wbijam jajka, dodaje oba cukry i suszone drożdże, wszystko mieszam dokładnie rózgą. 
Następnie dodaję mąkę, najlepiej w 2 porcjach, każdorazowo dokładnie mieszając ciasto. 
Gdy ciasto jest gładkie i gęste, dodaję drobno pokrojone (obrane) jabłka. 
Całość mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce (ja korzystam z piekarnika nagrzanego do 50-60 stopni C). 
Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.
Rozgrzewam olej na patelni (powinno go być tyle. by przykrywał na 1-2 mm dno patelni). 
Wykładam porcje ciasta; racuchy smażę na średnim ogniu po kilka minut z obu stron. 
Usmażone wykładam na chwilę na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podaję z cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger