Drożdżowe racuchy z jabłkami na maślance (na suchych drożdżach)
Smakołyk który kochają chyba wszyscy! Pyszne i puszyste placki z jabłkami chętnie jemy o każdej porze dnia 😉
Składniki:
1 szklanka maślanki naturalnej
7 g. suchych drożdży
2 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
30 g. cukru waniliowego
0,5 płaskiej łyżki cukru pudru
2 duże jabłka
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wlewam maślankę, wbijam jajka, dodaje oba cukry i suszone drożdże, wszystko mieszam dokładnie rózgą.
Składniki:
1 szklanka maślanki naturalnej
7 g. suchych drożdży
2 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
30 g. cukru waniliowego
0,5 płaskiej łyżki cukru pudru
2 duże jabłka
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wlewam maślankę, wbijam jajka, dodaje oba cukry i suszone drożdże, wszystko mieszam dokładnie rózgą.
Następnie dodaję mąkę, najlepiej w 2 porcjach, każdorazowo dokładnie mieszając ciasto.
Gdy ciasto jest gładkie i gęste, dodaję drobno pokrojone (obrane) jabłka.
Całość mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce (ja korzystam z piekarnika nagrzanego do 50-60 stopni C).
Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.
Rozgrzewam olej na patelni (powinno go być tyle. by przykrywał na 1-2 mm dno patelni).
Rozgrzewam olej na patelni (powinno go być tyle. by przykrywał na 1-2 mm dno patelni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz