Szukaj na blogu

Kapusta cygańska (kapusta kiszona z papryką, pieczarkami, śmietaną i pomidorami)

W ten sposób przygotowana kapusta może być samodzielnym posiłkiem, bo podana z gotowanymi ziemniakami czy chlebem spełni taką rolę jak bigos; może być też podana jako dodatek do pieczonego czy duszonego mięsa.





Składniki:
2 duże cebule
400 g. kiszonej kapusty
200 g. kiełbasy wiejskiej
1 niewielka czerwona papryka
1 niewielka żółta papryka
1 średniej wielkości marchew
5 średniej wielkości pieczarek
2 małe ząbki czosnku
5-6 łyżek oleju
woda do podlewania
3 łyżki śmietany do zup i sosów (18%)
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w piórka, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, oprószam solą i podsmażam do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w drobne kawałki kiełbasę oraz pokrojone w plasterki pieczarki, i duszę razem pod przykryciem kilka minut. Kapustę odsączam z soku i lekko siekam (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej ją płuczę), dokładam do cebuli z kiełbasą i smażę razem 10 minut, mieszając. Dodaję startą na tarce z grubymi oczkami marchew. Następnie podlewam wszystko lekko wodą i pod przykryciem duszę do momentu, aż kapusta będzie miękka - w międzyczasie mieszam (w razie potrzeby uzupełniam po trosze wodę). Obie papryki obieram i kroję w niewielkie kawałki, dodaję do miękkiej kapusty. Siekam czosnek i również dorzucam go na patelnię.Duszę 10-15 minut, by papryka zmiękła. Na koniec dolewam śmietanę wymieszaną z przecierem pomidorowym, wszystko mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.



1 komentarz:

Kulinarna Gosia pisze...

Nieznany mi do tej pory sposób na przyrządzenie kapusty kiszonej, ale ciekawy, chętnie wypróbuję :)

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger