Bogracz z kluseczkami
Co jak co, ale aromatyczny, kolorowy, sycący i pyszny bogracz z kluseczkami to idealne danie na jesień 🍂🍃🍂 To gęsty i wspaniały gulasz, w którym mięso dosłownie rozpływa się w ustach, z pysznymi dodatkami: ogórkami, pieczarkami i papryką, no i delikatne kluseczki, które po prostu idealnie z tym wszystkim smakują.
Składniki:
1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej
5-6 łyżek oleju do smażenia
do przyprawienia:
1 pełna łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
pół łyżeczki curry
1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżki oleju
150 g ogórków konserwowych (użyłam mini ogóreczków)
150 g marynowanych pieczarek
150 g czerwonej papryki marynowanej
2-3 ząbki czosnku
1 duża cebula
ostra mielona papryka do smaku
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia
Kluseczki:
0,5 kg wcześniej ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
mąka ziemniaczana (ilość w opisie)
osolona woda do gotowania
Przygotowanie:
Gulasz:
Mięso kroję na średniej wielkości kawałki, przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem, słodką mieloną papryką, curry oraz czosnkiem granulowanym, dokładnie mieszam.
Wsypuję łyżkę mąki i jeszcze raz mieszam, a następnie partiami obsmażam na oleju, do ładnego zrumienienia.
Podsmażone mięso przekładam do garnka z grubym dnem.
Gdy całe mięso jest przygotowane, do garnka dokładam ziele angielskie i liście laurowe, dodaję posiekany czosnek, zalewam wszystko wodą - tyle by prawie przykryła mięso.
Duszę pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Na patelni rozgrzewam trochę oleju i podsmażam:
- pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklenia
- do cebuli dodaję drobno pokrojone pieczarki i ogórki konserwowe, smażę kilka minut
- dodaję drobno pokrojoną paprykę marynowaną, również smażę kilka minut.
Wszystko przekładam do garnka z mięsem.
Teraz trzeba jeszcze odrobinę zagęścić gulasz - odlewam kilka łyżek sosu, zostawiam na chwilkę do przestudzenia, dodaję 2 łyżeczki mąki pszennej i dokładnie mieszam; można dolać odrobię wody żeby zawiesina była gładka.
Zawiesinę przelewam do garnka, podgrzewam mieszając, do zgęstnienia sosu.
Doprawiam sos ostatecznie do smaku.
Kluseczki:
Ugotowane wcześniej ziemniaki przepuszczam przez praskę, przekładam do miski, ugniatam na równą warstwę na dnie.
Dzielę na 4 porcje, jedną odsuwam na bok i w jej miejsce sypuję tyle mąki ziemniaczanej, by wypełniła puste miejsce.
Zagniatam jednolite ciasto.
Odrywam po małej kulce (duży orzech laskowy) masy i formuję kluseczki.
Tak przygotowane rzucam na wrzącą, osoloną wodę i gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podanie:
Kluseczki przekładam do gorącego gulaszu, mieszam i podaję.
Moja podpowiedź: kluseczki lepiej dokładać do każdej porcji, niż mieszać z cały gulaszem.









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz