Szukaj na blogu

Bogracz z kluseczkami

Co jak co, ale aromatyczny, kolorowy, sycący i pyszny bogracz z kluseczkami to idealne danie na jesień 🍂🍃🍂 To gęsty i wspaniały gulasz, w którym mięso dosłownie rozpływa się w ustach, z pysznymi dodatkami: ogórkami, pieczarkami i papryką, no i delikatne kluseczki, które po prostu idealnie z tym wszystkim smakują.

Składniki:

1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej

5-6 łyżek oleju do smażenia

do przyprawienia:

1 pełna łyżka słodkiej mielonej papryki

1 łyżka soli

1 łyżeczka czosnku granulowanego

pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

pół łyżeczki curry

1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:

3 liście laurowe

5-6 ziaren ziela angielskiego

1-2 łyżki oleju

150 g ogórków konserwowych (użyłam mini ogóreczków)

150 g marynowanych pieczarek

150 g czerwonej papryki marynowanej

2-3 ząbki czosnku

1 duża cebula

ostra mielona papryka do smaku

sól i pieprz do smaku 

2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia

Kluseczki:

0,5 kg wcześniej ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków

mąka ziemniaczana (ilość w opisie)

osolona woda do gotowania 

Przygotowanie:

Gulasz:

Mięso kroję na średniej wielkości kawałki, przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem, słodką mieloną papryką, curry oraz czosnkiem granulowanym, dokładnie mieszam.

Wsypuję łyżkę mąki i jeszcze raz mieszam, a następnie partiami obsmażam na oleju, do ładnego zrumienienia.

Podsmażone mięso przekładam do garnka z grubym dnem.

Gdy całe mięso jest przygotowane, do garnka dokładam ziele angielskie i liście laurowe, dodaję posiekany czosnek, zalewam wszystko wodą - tyle by prawie przykryła mięso.

Duszę pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie.

Na patelni rozgrzewam trochę oleju i podsmażam:

- pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklenia

- do cebuli dodaję drobno pokrojone pieczarki i ogórki konserwowe, smażę kilka minut

- dodaję drobno pokrojoną paprykę marynowaną, również smażę kilka minut.

Wszystko przekładam do garnka z mięsem.

Teraz trzeba jeszcze odrobinę zagęścić gulasz - odlewam kilka łyżek sosu, zostawiam na chwilkę do przestudzenia, dodaję 2 łyżeczki mąki pszennej i dokładnie mieszam; można dolać odrobię wody żeby zawiesina była gładka.

Zawiesinę przelewam do garnka, podgrzewam mieszając, do zgęstnienia sosu.

Doprawiam sos ostatecznie do smaku.

Kluseczki:

Ugotowane wcześniej ziemniaki przepuszczam przez praskę, przekładam do miski, ugniatam na równą warstwę na dnie.

Dzielę na 4 porcje, jedną odsuwam na bok i w jej miejsce sypuję tyle mąki ziemniaczanej, by wypełniła puste miejsce.

Zagniatam jednolite ciasto.

Odrywam po małej kulce (duży orzech laskowy) masy i formuję kluseczki.

Tak przygotowane rzucam na wrzącą, osoloną wodę i gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.

Podanie:

Kluseczki przekładam do gorącego gulaszu, mieszam i podaję.

Moja podpowiedź: kluseczki lepiej dokładać do każdej porcji, niż mieszać z cały gulaszem.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger