Ciasteczka orzechowo-kokosowe (bez mąki pszennej)
Zdrowe i pyszne ciasteczka do pochrupania, z dużą ilością orzechów, wiórkami kokosowymi i apetyczną czekoladą.
Składniki na 15 sztuk:
1 szklanka drobno posiekanych orzechów: włoskich, laskowych, brazylijskich lub innych
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki płatków owsianych
1 pełna łyżka oleju kokosowego (w formie stałej)
2 łyżki miodu (jeśli lubicie mniej słodkie ciasteczka, wystarczy 1 łyżka)
1 jajko
2 łyżki mąki owsianej
Polewa:
pół tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładam do miski i mieszam dłonią, by się połączyły. Powinna powstać kleista masa, z której formuję niewielkie kulki, a następnie lekko je spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30-35 minut.
Upieczone ciasteczka powinny być pięknie zezłocone i chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz