Szukaj na blogu

Ciasteczka orzechowo-kokosowe (bez mąki pszennej)

Zdrowe i pyszne ciasteczka do pochrupania, z dużą ilością orzechów, wiórkami kokosowymi i apetyczną czekoladą. 



Składniki na 15 sztuk:
1 szklanka drobno posiekanych orzechów: włoskich, laskowych, brazylijskich lub innych 
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki płatków owsianych 
1 pełna łyżka oleju kokosowego (w formie stałej)
2 łyżki miodu (jeśli lubicie mniej słodkie ciasteczka, wystarczy 1 łyżka)
1 jajko
2 łyżki mąki owsianej
Polewa:
pół tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładam do miski i mieszam dłonią, by się połączyły. Powinna powstać kleista masa, z której formuję niewielkie kulki, a następnie lekko je spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30-35 minut. 
Upieczone ciasteczka powinny być pięknie zezłocone i chrupiące. 
Odkładam je do całkowitego przestudzenia, po czym smaruję z jednej strony rozpuszczoną (w miseczce nad gotującą się wodą) czekoladą. 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger