Ciastka (mocno) czekoladowe
Składniki na te ciastka nie są tanie, ale same ciacha są duże, sycące i pyszne. Można je zabrać ze sobą jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Są kruche i mocno czekoladowe.
Składniki na 20 ciastek (średnica 9-10 cm):
2 kostki miękkiego masła (400 g)
250 g. cukru pudru
8 żółtek
2 tabliczki gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
1 łyżka proszku do pieczenia
650 g. mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło ucieram mikserem na białą, puszystą masę.
Składniki na 20 ciastek (średnica 9-10 cm):
2 kostki miękkiego masła (400 g)
250 g. cukru pudru
8 żółtek
2 tabliczki gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
1 łyżka proszku do pieczenia
650 g. mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło ucieram mikserem na białą, puszystą masę.
W międzyczasie rozpuszczam czekoladę (można to zrobić w rondelku na małym ogniu, bądź w mikrofalówce - uważnie by nie przegrzać czekolady).
Do ubitego z cukrem masła, nie przerywając ubijania, dodaję po żółtku - za każdym razem miksuję do połączenia się składników.
Następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę i również miksuję.
Jeszcze proszek do pieczenia - miksuję na małych obrotach.
Dodaję posiekaną czekoladę, mieszam łopatką.
Na końcu dodaję przesianą mąkę, mieszam łyżką by wszystko się połączyło.
Łyżką nabieram porcje wielkości małej mandarynki, w dłoniach robię z ciasta kulkę (jeśli ciasto jest ciut za luźne, a to może zależeć od wielkości jajek, dodaję jeszcze troszkę mąki. Jednak ma pozostać miękkie).
Łyżką nabieram porcje wielkości małej mandarynki, w dłoniach robię z ciasta kulkę (jeśli ciasto jest ciut za luźne, a to może zależeć od wielkości jajek, dodaję jeszcze troszkę mąki. Jednak ma pozostać miękkie).
Następnie spłaszczam ją na grubość trochę powyżej 0,5 cm.
Tak przygotowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję 2-3 cm odległości, bo ciastka urosną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz