Szukaj na blogu

Ciasteczka waniliowe podkówki

Chrupiące, pyszne i szybkie ciasteczka, które przygotujesz w krótkim czasie. Nie trzeba do nich miksera, a samo zagniatanie ciasta jest bardzo krótkie. 

Z tego ciasta możesz oczywiście zrobić ciasteczka w innym kształcie.





Składniki na ok. 40 ciasteczek:

200 g miękkiego masła

2 żółtka

40 g cukru waniliowego

80 g cukru pudru

6 g proszku do pieczenia

300 g mąki pszennej plus troszkę do podsypania

Dodatkowo:

cukier puder do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

Miękkie masło przekładam do miski razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. 

Przez chwilę wygniatam masło dłonią, by składniki się połączyły (nie za długo, masło nie ma się dodatkowo rozgrzać).

Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zagniatam - tylko do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto można przez pół godziny schodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.

Ciasto dzielę na kilka części i z każdej formuję cienki na ok. 0,5 cm wałeczek. 

Odcinam kawałki długości ok. 8 cm.

Końcówki każdego kawałka lekko zwężam w palcach, formuję podkówkę. Środek ciasteczka delikatnie rozgniatam, by go poszerzyć.

 Na koniec delikatnie robię nacięcia nożem.

Tak przygotowane ciasteczka układam na blasze wyłożone papierem, zachowując odległość (troszkę urosną).

Piekę w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu 20-22 minuty, do ładnego zezłocenia.

Tuż po upieczeniu ciasteczka będą dość miękkie, należy wyjąć je z blachą z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger