Klopsy duszone w sosie pomidorowym
Nie miałam ostatnio w ogóle czasu na gotowanie obiadów i zwyczajnie się za tym stęskniłam! Dziś co prawda również nie mam zbyt wiele czasu, ale mimo to postanowiłam upitrasić coś domowego i pysznego - pyszne kotleciki w pachnącym sosie. Serdecznie Ci polecam taką wersję!
Składniki:
Klopsy:
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)
1 cebula
1 średniej wielkości marchewka
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka majeranku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Sos:
5-6 pieczarek
duża garść posiekanej kapusty pekińskiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego
0,5-3/4 szklanki śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Klopsy: obraną cebulę drobno siekam i podsmażam do zeszklenia na małej ilości oleju. Obraną marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami. Warzywa przekładam do miski, dodaję mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz jajko. Całość doprawiam majerankiem, posiekaną pietruszką oraz solą i pieprzem. Wyrabiam łyżką, dodaję śmietanę i bułkę tartą. Z masy formuję 8 klopsów, każdy panieruję w bułce tartej i krótko smażę z obu stron (na złoto).
Klopsy zdejmuję z patelni.
Sos: na tę samą patelnię przekładam pokrojone w plasterki pieczarki i krótko je obsmażam. W misce mieszam drobno posiekaną cebulę, czosnek, przecier pomidorowy oraz śmietanę. Dodaję podsmażone pieczarki, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję też słodką paprykę.
Klopsy przekładam z powrotem na patelnię, zalewam sosem z miski, a na górę wsypuję posiekaną kapustę pekińską. Patelnię przykrywam i na małym ogniu duszę wszystko ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając (lub do miękkości kapusty).
Podaję z makaronem lub ryżem.
Klopsy:
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)
1 cebula
1 średniej wielkości marchewka
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka majeranku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Sos:
5-6 pieczarek
duża garść posiekanej kapusty pekińskiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego
0,5-3/4 szklanki śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Klopsy: obraną cebulę drobno siekam i podsmażam do zeszklenia na małej ilości oleju. Obraną marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami. Warzywa przekładam do miski, dodaję mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz jajko. Całość doprawiam majerankiem, posiekaną pietruszką oraz solą i pieprzem. Wyrabiam łyżką, dodaję śmietanę i bułkę tartą. Z masy formuję 8 klopsów, każdy panieruję w bułce tartej i krótko smażę z obu stron (na złoto).
Klopsy zdejmuję z patelni.
Sos: na tę samą patelnię przekładam pokrojone w plasterki pieczarki i krótko je obsmażam. W misce mieszam drobno posiekaną cebulę, czosnek, przecier pomidorowy oraz śmietanę. Dodaję podsmażone pieczarki, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję też słodką paprykę.
Klopsy przekładam z powrotem na patelnię, zalewam sosem z miski, a na górę wsypuję posiekaną kapustę pekińską. Patelnię przykrywam i na małym ogniu duszę wszystko ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając (lub do miękkości kapusty).
Podaję z makaronem lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz