Sałatka z pieczonych warzyw z wędzonym łososiem
Sałatka w barwach jesieni, wspaniale sycąca - idealna na lekki obiad!
Pieczone warzywa zdecydowanie zyskują na smaku i warto je w ten sposób przygotowywać.
Składniki na 2 porcje:
1 spory batat
2 średniej wielkości buraki
1 duża czerwona papryka
ok. 150 g. wędzonego łososia
mozzarella w kulkach
dowolna sałata
Sos:
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego lub pół łyżeczki miodu
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
1 spory ząbek czosnku
ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
Myję warzywa.
Pieczone warzywa zdecydowanie zyskują na smaku i warto je w ten sposób przygotowywać.
Składniki na 2 porcje:
1 spory batat
2 średniej wielkości buraki
1 duża czerwona papryka
ok. 150 g. wędzonego łososia
mozzarella w kulkach
dowolna sałata
Sos:
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego lub pół łyżeczki miodu
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
1 spory ząbek czosnku
ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
Myję warzywa.
Buraki i batata zawijam (oddzielnie) w folię aluminiową i razem z papryką układam na blasze.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.
Paprykę wyjmuję po ok. 20 minutach, gdy straci na objętości i będzie miała przypieczoną skórkę - przekładam ją do miski i przykrywam talerzem.
Po chwili zdejmuję skórkę i pozbywam się nasion.
Następnie powinien upiec się batat - będzie wyczuwalnie miękki.
Ostatnie zmiękną buraki.
Z batata i buraków również zdejmuję skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz