Szukaj na blogu

Sałatka z pieczonych warzyw z wędzonym łososiem

Sałatka w barwach jesieni, wspaniale sycąca - idealna na lekki obiad!
Pieczone warzywa zdecydowanie zyskują na smaku i warto je w ten sposób przygotowywać.



Składniki na 2 porcje:
1 spory batat 
2 średniej wielkości buraki
1 duża czerwona papryka
ok. 150 g. wędzonego łososia
mozzarella w kulkach
dowolna sałata
Sos:
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego lub pół łyżeczki miodu
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej 
1 spory ząbek czosnku
ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
Myję warzywa. 
Buraki i batata zawijam (oddzielnie) w folię aluminiową i razem z papryką układam na blasze. 
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. 
Paprykę wyjmuję po ok. 20 minutach, gdy straci na objętości i będzie miała przypieczoną skórkę - przekładam ją do miski i przykrywam talerzem. 
Po chwili zdejmuję skórkę i pozbywam się nasion. 
Następnie powinien upiec się batat - będzie wyczuwalnie miękki. 
Ostatnie zmiękną buraki. 
Z batata i buraków również zdejmuję skórkę. 
Warzywa (najlepiej jeszcze ciepłe) kroję na plastry i dowolnie układam na talerzu, dodając sałatę i mozzarellę. 
Przygotowuję sos: czosnek przeciskam przez praskę i w zakręconym słoiczku łączę z pozostałymi składnikami, mocno potrząsając. 
Polewam sałatkę sosem.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger