Pyzy z jabłkami, cynamonem i kruszonką owsianą.
Wspaniałe ziemniaczane pyzy, pachnące jabłkami i cynamonem, z chrupiącą cynamonową kruszonką. Można podać je dodatkowo z łyżką lodów waniliowych!
Składniki:
4-5 sporych ziemniaków
sól
ok. 1 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Farsz jabłkowy:
3-4 miękkie jabłka
cynamon do smaku
cukier do smaku
Kruszonka owsiana:
2 łyżki płatków owsianych
łyżeczka miodu
szczypta soli
cynamon do smaku
pół łyżeczki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki (obrane lub wyszorowane, w mundurkach) gotuję do miękkości w osolonej wodzie, po czym ciepłe przeciskam przez praskę (jeśli były gotowane w mundurach, wcześniej oczywiście je obieram).
Składniki:
4-5 sporych ziemniaków
sól
ok. 1 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Farsz jabłkowy:
3-4 miękkie jabłka
cynamon do smaku
cukier do smaku
Kruszonka owsiana:
2 łyżki płatków owsianych
łyżeczka miodu
szczypta soli
cynamon do smaku
pół łyżeczki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki (obrane lub wyszorowane, w mundurkach) gotuję do miękkości w osolonej wodzie, po czym ciepłe przeciskam przez praskę (jeśli były gotowane w mundurach, wcześniej oczywiście je obieram).
Ziemniaczane puree przekładam do miski, wyrównuję powierzchnię.
Dzielę masę na 3 równe części, jedną wyjmuję a w wolne miejsce wsypuję tyle mąki, by je wypełniła.
Przekładam również wyjętą wcześniej część ziemniaków.
Dodaję cukier waniliowy, jajko i żółtko, oraz dodatkowo szczyptę soli, mieszam masę do połączenia się łyżką.
Następnie przekładam ciasto na stolnicę, lekko podsypuję mąką i bardzo krótko zagniatam - im dłużej ciasto będzie zagniatane, tym będzie rzadsze i będzie wymagało więcej maki (straci na smaku).
Z ciasta formuję kulki wielkości małej mandarynki, każdą lekko spłaszczam nadając jej jednocześnie lekko owalny kształt.
Przygotowuję farsz jabłkowy:
Przygotowuję farsz jabłkowy:
obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję cynamon i jeśli to potrzebne, cukier do smaku, mieszam.
Na przygotowane owalne placuszki wykładam po łyżeczce farszu i sklejam pyzy, formując je na kształt pierogów.
Gotowe wrzucam do ok. 2 litrów wrzątku (woda zagotowana z łyżeczką cukru i soli). Gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia.
Kruszonka owsiana: rozpuszczam masło z miodem na patelni, dodaję cynamon i szczyptę soli, a na końcu płatki owsiane.
Kruszonka owsiana: rozpuszczam masło z miodem na patelni, dodaję cynamon i szczyptę soli, a na końcu płatki owsiane.
Podgrzewam wszystko na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz