Szukaj na blogu

Pyzy z jabłkami, cynamonem i kruszonką owsianą.

Wspaniałe ziemniaczane pyzy, pachnące jabłkami i cynamonem, z chrupiącą cynamonową kruszonką. Można podać je dodatkowo z łyżką lodów waniliowych! 



Składniki:
4-5 sporych ziemniaków
sól
ok. 1 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Farsz jabłkowy:
3-4 miękkie jabłka
cynamon do smaku
cukier do smaku
Kruszonka owsiana:
2 łyżki płatków owsianych
łyżeczka miodu
szczypta soli
cynamon do smaku
pół łyżeczki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki (obrane lub wyszorowane, w mundurkach) gotuję do miękkości w osolonej wodzie, po czym ciepłe przeciskam przez praskę (jeśli były gotowane w mundurach, wcześniej oczywiście je obieram). 
Ziemniaczane puree przekładam do miski, wyrównuję powierzchnię. 
Dzielę masę na 3 równe części, jedną wyjmuję a w wolne miejsce wsypuję tyle mąki, by je wypełniła. 
Przekładam również wyjętą wcześniej część ziemniaków. 
Dodaję cukier waniliowy, jajko i żółtko, oraz dodatkowo szczyptę soli, mieszam masę do połączenia się łyżką. 
Następnie  przekładam ciasto na stolnicę, lekko podsypuję mąką i bardzo krótko zagniatam - im dłużej ciasto będzie zagniatane, tym będzie rzadsze i będzie wymagało więcej maki (straci na smaku). 
Z ciasta formuję kulki wielkości małej mandarynki, każdą lekko spłaszczam nadając jej jednocześnie lekko owalny kształt. 
Przygotowuję farsz jabłkowy
obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję cynamon i jeśli to potrzebne, cukier do smaku, mieszam. 
Na przygotowane owalne placuszki wykładam po łyżeczce farszu i sklejam pyzy, formując je na kształt pierogów. 
Gotowe wrzucam do ok. 2 litrów wrzątku (woda zagotowana z łyżeczką cukru i soli). Gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia.
Kruszonka owsiana: rozpuszczam masło z miodem na patelni, dodaję cynamon i szczyptę soli, a na końcu płatki owsiane. 
Podgrzewam wszystko na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając. 
Płatki powinny się lekko zarumienić.
Gorące pyzy polewam roztopionym masłem i posypuję kruszonką z płatków owsianych.



                        

                        

                       



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger