Szukaj na blogu

Duszone młode ziemniaki

Proponuję wspaniały obiad na pierwszy dzień lata 😊 Często jadaliśmy takie danie, kiedy byłam mała, a w ogródku już pyszniły się młode warzywa. Do ziemniaków można w sumie dodać wszystko, co się lubi, ale nawet bez wielu dodatków będzie bardzo smacznie. Kto nie jadł, niech wierzy: to jest naprawdę pyszne!


Składniki:

ok. 3/4 kg młodych, najlepiej małych ziemniaków

1 mała cebula

1-2 niewielkie marchewki

kawałek cukinii

kawałek boczku, lub innej wędliny

dużo posiekanej zieleniny: koperku, szczypiorku, bazylii, lubczyku

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 duża łyżka masła

ok. 3/4 szklanki wody do podlania w czasie duszenia

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczam ziemniaki, jeśli są ciut większe kroję na na pół.

Boczek kroję w kostkę lub małe słupki, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażam do lekkiego wytopienia.

Dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę pod przykryciem kilka minut.

Marchew kroję na małe kawałki, dokładam na patelnię - wszystko oprószam solą i pieprzem.

Smażę pod przykryciem kilka minut, dokładam ziemniaki, posiekany czosnek i masło; można dołożyć gałązkę lubczyku.

Przesmażam razem 2-3 minuty, po czym przykrywam, zmniejszam ogień i smażę 5 minut.

Dolewam wodę, duszę aż ziemniaki będą półmiękkie.

Dodaję pokrojoną na kawałki cukinię, oraz posiekane zioła.

Duszę pod pokrywką do miękkości ziemniaków, w międzyczasie doprawiam do smaku.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger