Szukaj na blogu

Roladki ze schabu z pieczarkami i serem

Kruche i delikatne roladki ze schabu, z farszem z sera i pieczarek, w aksamitnym pieczarkowym sosie to idealna propozycja na niedzielny obiad.



Składniki (4 porcje):

4 niezbyt grube plastry schabu

2-3 łyżki oleju

1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub innej

1 mała cebula

ok. 200 g pieczarek

1 lyżka posiekanej natki pietruszki 

4 plastry sera cheddar lub innego 

sól i pieprz 

Sos: 

1 mała cebula

5-6 pieczarek

ok. 150 g słodkiej śmietanki 

serek topiony (smietankowy albo pieczarkowy)

natka pietruszki do posypania

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Farsz do roladek:

200 g pieczarek ścieram na tarce z grubymi oczkami, a cebulę kroję bardzo drobno.

Rozgrzewam łyżkę oleju na patelni i wrzucam cebulę. Odrobinę ją solę i podsmażam przez kilka minut, do zeszklenia. 

Dodaję starte pieczarki i ina średnim ogniu smażę 6-8 minut, do odparowania wody. 

Doprawiam je do smaku solą i pieprzem, dodaję też łyżkę posiekanej natki pietruszki.

Roladki:

Plastry schabu rozbijam dość mocno, by były cienkie.

Każdy plaster oprószam solą i pieprzem - z obu stron, a potem z jednej strony smaruję musztardą.

Na każdym plastrze układam plaster sera, a potem wykładam po łyżce podsmażonych pieczarek.

Zwijam ściśle roladki, spinam je szpilkami lub zawiązuję sznurkiem.

Smażenie:

Na patelnię wlewam pozostały olej i obsmażam roladki na złoty kolor.

Podsmażone zsuwam na brzeg patelni, w wolne miejsce wrzucam drobniutko posiekaną cebulę. Oprószam ją solą, na nią wykładam pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki (5-6 sztuk).

Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę wszystko ok. 25 minut, w międzyczasie raz lekko mieszając.

Wlewam śmietankę, dodaję serek topiony i dalej pod przykryciem duszę wszystko jeszcze 10-15 minut. 

Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem, posypuję wszystko natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger