Roladki ze schabu z pieczarkami i serem
Kruche i delikatne roladki ze schabu, z farszem z sera i pieczarek, w aksamitnym pieczarkowym sosie to idealna propozycja na niedzielny obiad.
Składniki (4 porcje):
4 niezbyt grube plastry schabu
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub innej
1 mała cebula
ok. 200 g pieczarek
1 lyżka posiekanej natki pietruszki
4 plastry sera cheddar lub innego
sól i pieprz
Sos:
1 mała cebula
5-6 pieczarek
ok. 150 g słodkiej śmietanki
serek topiony (smietankowy albo pieczarkowy)
natka pietruszki do posypania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Farsz do roladek:
200 g pieczarek ścieram na tarce z grubymi oczkami, a cebulę kroję bardzo drobno.
Rozgrzewam łyżkę oleju na patelni i wrzucam cebulę. Odrobinę ją solę i podsmażam przez kilka minut, do zeszklenia.
Dodaję starte pieczarki i ina średnim ogniu smażę 6-8 minut, do odparowania wody.
Doprawiam je do smaku solą i pieprzem, dodaję też łyżkę posiekanej natki pietruszki.
Roladki:
Plastry schabu rozbijam dość mocno, by były cienkie.
Każdy plaster oprószam solą i pieprzem - z obu stron, a potem z jednej strony smaruję musztardą.
Na każdym plastrze układam plaster sera, a potem wykładam po łyżce podsmażonych pieczarek.
Zwijam ściśle roladki, spinam je szpilkami lub zawiązuję sznurkiem.
Smażenie:
Na patelnię wlewam pozostały olej i obsmażam roladki na złoty kolor.
Podsmażone zsuwam na brzeg patelni, w wolne miejsce wrzucam drobniutko posiekaną cebulę. Oprószam ją solą, na nią wykładam pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki (5-6 sztuk).
Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę wszystko ok. 25 minut, w międzyczasie raz lekko mieszając.
Wlewam śmietankę, dodaję serek topiony i dalej pod przykryciem duszę wszystko jeszcze 10-15 minut.
Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem, posypuję wszystko natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz