Szukaj na blogu

Roladki ziemniaczane z kurczakiem i serem

Domowe jedzonko - pyszne, delikatne roladki ziemniaczane z kremowym farszem z fileta z kurczaka, pora i sera cheddar. Smakują wspaniale!



Składniki (porcja na 2-3 osoby):

Ciasto:

400 g obranych ziemniaków

1 jajko

50 g tartego żółtego sera

sól i pieprz do smaku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

60 g mąki pszennej

Farsz:

200 g fileta z kurczaka

ok. 80 g jasnej części pora

1 pełna łyżeczka masła

duża szczypta curry

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

ok. 1/4 szklanki mleka

15 g sera cheddar lub innego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

kawałek sałaty lodowej 

jajko i bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Pzygotowanie:

Farsz:

Kurczaka kroję w drobną kostkę, podobnie pora. Oprószam je solą i pieprzem.

Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam pokrojonego kurczaka, podsmażam do zniknięcia różowego, surowego koloru. 

Dodaję pora, smażę kilka minut.

Dodaję curry, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dolewam mleko i dodaję ser, przykrywam patelnię i duszę wszystko na małym ogniu ok. 8 minut. Płyn powinien się zredukować.  Doprawiam solą, pieprzem i dodaję posiekaną natkę pietruszki.

Ciasto:

Ziemniaki gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po odlaniu wody gorące ziemniaki dokladnie duszę żeby były gladkie i odstawiam do przestudzenia (mogą być ciepłe, oby nie gorące).

Do przestudzonych ziemniaków dodaję jajko i natkę pietruszki, dokładnie wszystko mieszam, dodaję tarty ser oraz sół i pieprz do smaku. Jeszcze raz mieszam.

Dodaję mąkę i mieszam tylko do połaczenia.

Roladki, przygotowanie i smażenie:

Ciasto dzielę na dwie porcje i każdą oddzielnie wykładam na folię spożywczą, starając się rozprowadzić ją na ksztat prostokąta.

Na każdy prostokąt wykładam po połowie farszu z kurczaka z serem.

Na farszu można rozłożyć trochę posiekanej sałąty, mżesz też np. dodać drobno pokrojoną paprykę.

Pomagając sobie folią zwijam rolady.

Każdą roladę przekrajam na 2 albo 3 części i ostrożnie (ciasto jest lużne) panieruję w jajku i bułce tartej.

Roladki smażę na złoto na średnio rozgrzanym oleju, przekręcając je żeby każda strona była ładnie zarumieniona.

Podaję z dowolną surówką.











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger