Roladki ziemniaczane z kurczakiem i serem
Domowe jedzonko - pyszne, delikatne roladki ziemniaczane z kremowym farszem z fileta z kurczaka, pora i sera cheddar. Smakują wspaniale!
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
Ciasto:
400 g obranych ziemniaków
1 jajko
50 g tartego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
60 g mąki pszennej
Farsz:
200 g fileta z kurczaka
ok. 80 g jasnej części pora
1 pełna łyżeczka masła
duża szczypta curry
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
ok. 1/4 szklanki mleka
15 g sera cheddar lub innego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
kawałek sałaty lodowej
jajko i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Pzygotowanie:
Farsz:
Kurczaka kroję w drobną kostkę, podobnie pora. Oprószam je solą i pieprzem.
Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam pokrojonego kurczaka, podsmażam do zniknięcia różowego, surowego koloru.
Dodaję pora, smażę kilka minut.
Dodaję curry, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dolewam mleko i dodaję ser, przykrywam patelnię i duszę wszystko na małym ogniu ok. 8 minut. Płyn powinien się zredukować. Doprawiam solą, pieprzem i dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Ciasto:
Ziemniaki gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po odlaniu wody gorące ziemniaki dokladnie duszę żeby były gladkie i odstawiam do przestudzenia (mogą być ciepłe, oby nie gorące).
Do przestudzonych ziemniaków dodaję jajko i natkę pietruszki, dokładnie wszystko mieszam, dodaję tarty ser oraz sół i pieprz do smaku. Jeszcze raz mieszam.
Dodaję mąkę i mieszam tylko do połaczenia.
Roladki, przygotowanie i smażenie:
Ciasto dzielę na dwie porcje i każdą oddzielnie wykładam na folię spożywczą, starając się rozprowadzić ją na ksztat prostokąta.
Na każdy prostokąt wykładam po połowie farszu z kurczaka z serem.
Na farszu można rozłożyć trochę posiekanej sałąty, mżesz też np. dodać drobno pokrojoną paprykę.
Pomagając sobie folią zwijam rolady.
Każdą roladę przekrajam na 2 albo 3 części i ostrożnie (ciasto jest lużne) panieruję w jajku i bułce tartej.
Roladki smażę na złoto na średnio rozgrzanym oleju, przekręcając je żeby każda strona była ładnie zarumieniona.
Podaję z dowolną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz