Półkruche ciasto z rabarbarem
To łatwe, bardzo smaczne ciasto, do którego można wykorzystać każde owoce. Dziś upiekłam je z rabarbarem, a już niedługo, kiedy dojrzeją truskawki, na pewno spróbuję jak będzie smakowało z nimi.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
300 g mąki pszennej
100 g cukru
60 g budyniu waniliowego (proszek)
150 g margaryny lub masła
160 g śmietany 18 %
4 żółtka
6 g (1 łyżeczka) proszku do pieczenia
ok. 500 g rabarbaru (waga po obraniu) plus 6-8 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
1 czubata łyżka śmietany 18%
3-4 łyżki cukru
masło lub margaryna do posypania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
W misce umieszczam mąkę, budyń w proszku, cukier, żółtka, posiekaną margarynę lub masło, oraz proszek do pieczenia i śmietanę.
Zagniatam elastyczne ciasto (będzie dość luźne; by ułatwić sobie zagniatanie można pod koniec oprószyć je łyżką mąki)
Połową ciasta wyklejam dno blachy (wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką), nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom) na 20 minut.
W międzyczasie kroję na małe kawałki obrany rabarbar, mieszam go z cukrem i cynamonem.
Tak przygotowany rabarbar wykładam na podpieczony spód, przykrywam pozostałym ciastem (można je rozwałkować lub wykleić cienkimi kawałkami).
Mieszam śmietanę z cukrem i smaruję nią górną warstwę ciasta (można dodatkowo posypać wszystko jeszcze większą ilością cukru).
Ponownie wstawiam blachędo piekarnika, jeszcze na 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz