Szukaj na blogu

Szybka wieprzowina z warzywami

Efektowne, a jednocześnie szybkie i łatwe danie z dużą ilością warzyw i soczystym mięsem -  to chyba opis, który zachęci do zrobienia takiego obiadku, prawda? Jako dodatek najbardziej pasował mi ryż.


Składniki (2-3-osoby):

ok. 400 g niezbyt tłustego mięsa wieprzowego, użyłam karkówki (chudsze części)

1 średniej wielkości cebula

po ok. 1/4 żółtej i czerwonej papryki

1 niewielka marchewka

1 niewielka pietruszka

2 łodygi cebuli dymki 

1-2 zielone ostre papryczki

2-3 ząbki czosnku

Do zamarynowania mięsa:

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki cukru trzcinowego

0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

2 łyżki oleju do smażenia

do smaku:

sól, pieprz, szczypta curry

Przygotowanie:

Myję i obieram warzywa, po czym kroję odpowiednio:

- mięso na niewielkie paseczki

- marchewkę i pietruszkę najpierw wzdłuż na plastry, a potem w słupki

- cebulę na niezbyt grube piórka

- dymkę na 2-3 cm kawałki (używam tylko części z beulką i niewielką ilością    szczypioru)

- siekam czosnek i papryczki (dość grubo)

Mięso posypuję mieszanką soli, cukru i papryki, dodaję mąkę i mieszam.

Odstawiam na 15 minut.

Rozgrzewam olej na patelni, układam mięso i przesmażam na dużym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.

Dodaję czosnek i papryczki, smażę przez krótką chwilkę.

Podsmażone mięso zsuwam na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce wrzucam wszystkie warzywa.

Mieszając smażę na dużym ogniu przez 6-8 minut.

Doprawiam do smaku odrobiną curry oraz ewentualnie solą i pieprzem.










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger