Szybka wieprzowina z warzywami
Efektowne, a jednocześnie szybkie i łatwe danie z dużą ilością warzyw i soczystym mięsem - to chyba opis, który zachęci do zrobienia takiego obiadku, prawda? Jako dodatek najbardziej pasował mi ryż.
Składniki (2-3-osoby):
ok. 400 g niezbyt tłustego mięsa wieprzowego, użyłam karkówki (chudsze części)
1 średniej wielkości cebula
po ok. 1/4 żółtej i czerwonej papryki
1 niewielka marchewka
1 niewielka pietruszka
2 łodygi cebuli dymki
1-2 zielone ostre papryczki
2-3 ząbki czosnku
Do zamarynowania mięsa:
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2 łyżki oleju do smażenia
do smaku:
sól, pieprz, szczypta curry
Przygotowanie:
Myję i obieram warzywa, po czym kroję odpowiednio:
- mięso na niewielkie paseczki
- marchewkę i pietruszkę najpierw wzdłuż na plastry, a potem w słupki
- cebulę na niezbyt grube piórka
- dymkę na 2-3 cm kawałki (używam tylko części z beulką i niewielką ilością szczypioru)
- siekam czosnek i papryczki (dość grubo)
Mięso posypuję mieszanką soli, cukru i papryki, dodaję mąkę i mieszam.
Odstawiam na 15 minut.
Rozgrzewam olej na patelni, układam mięso i przesmażam na dużym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.
Dodaję czosnek i papryczki, smażę przez krótką chwilkę.
Podsmażone mięso zsuwam na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce wrzucam wszystkie warzywa.
Mieszając smażę na dużym ogniu przez 6-8 minut.
Doprawiam do smaku odrobiną curry oraz ewentualnie solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz