Szukaj na blogu

Kotlety z kapusty pekińskiej z kuskusem

Czy kotlety z samych warzyw mogą być smaczne? A jakże! Dobrze przyprawione są doskonałe, soczyste i pełne smaku. Z powodzeniem mogą zastąpić te mięsne. 


Składniki na 6-7 sztuk:

70 g jasnej części pora

30 g obranej marchewki 

300 g kapusty pekińskiej (bez twardych części)

1 łyżka posiekanego koperku

2 jajka

60 g kaszy kuskus, użyłam pełnoziarnistej

do smaku: sól ziołowa, curry, ostra papryka

Dodatkowo:

olej do smażenia

bułka tarta

Przygotowanie:

Pora siekam drobniutko marchew ścieram na drobnej tarce, przekładam do miski.

Dodaję posiekany koperek i bardzo drobno pokrojoną kapustę.

Oprószam wszystko dużą szczyptą soli, mieszam i odstawiam na 10 minut.

Dodaję jajka i surowy kuskus, jeszcze raz mieszam, dodaję przyprawy do smaku (masa powinna być wyraziście doprawiona).

Miskę ponownie odstawiam na 10 minut, po czym masę dzielę na 6-7 części.

Z każdej formuję kulkę, lekko ściskając ją w dłoniach, a potem panieruję każdą w bułce tarcej i spłaszczam (między dłońmi, lekko dociskając).

Koltety po uformowaniu od razu należy umieszczać na patelni ze średnio rozgrzanym olejem, ponieważ są delikatne.

Kotlety smażę po 4-5 minut z każdej strony.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger