Szukaj na blogu

Kotlety z kurczaka z kurkami

W tym roku nazbierałam chyba najwięcej kurek w moim życiu 😀 Naprawdę dużo ich było, tak że jedliśmy je w różnych potrawach, a i jeszcze całkiem sporo mam w zapasie, przetworzonych do wykorzystania na później. 

Dziś dzielę się pomysłem na pyszne i w sumie oszczędne kotlety z fileta z kurczaka, z kurkami właśnie. Są bardzo dobre tuż po przygotowaniu, ale też dobre i na zimno.


Składniki (3 kotlety):

200 g fileta z piersi kurczaka

20 g cebuli

100 g kurek

1 jajko

50 g mąki pszennej

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

do smaku: sól i pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie: 

Mięso kroję w drobną kostkę, przekładam do miski.

Dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę i kurki, również drobno pokrojone.

Dodaję jajko i posiekaną natkę pietruszki, wszystko dokładnie mieszam.

Doprawiam wstępnie solą i pieprzem, mieszam.

Dodaję mąkę i jeszcze raz dokładnie mieszam, ewentualnie doprawiam.

Na patelni rozgrzewam olej (powinno go być sporo, na grubość ok 3mm, wtedy kotlety będą się lepiej smażyły).

Masę dzielę na 3, i wykładam łyżką na rozgrzany olej, spłaszczam i nadaję okrągły kształt. 

Smażę na średnim ogniu po ok. 4 minuty z każdej strony.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger