Kotlety z kurczaka z kurkami
W tym roku nazbierałam chyba najwięcej kurek w moim życiu 😀 Naprawdę dużo ich było, tak że jedliśmy je w różnych potrawach, a i jeszcze całkiem sporo mam w zapasie, przetworzonych do wykorzystania na później.
Dziś dzielę się pomysłem na pyszne i w sumie oszczędne kotlety z fileta z kurczaka, z kurkami właśnie. Są bardzo dobre tuż po przygotowaniu, ale też dobre i na zimno.
Składniki (3 kotlety):
200 g fileta z piersi kurczaka
20 g cebuli
100 g kurek
1 jajko
50 g mąki pszennej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
do smaku: sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję w drobną kostkę, przekładam do miski.
Dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę i kurki, również drobno pokrojone.
Dodaję jajko i posiekaną natkę pietruszki, wszystko dokładnie mieszam.
Doprawiam wstępnie solą i pieprzem, mieszam.
Dodaję mąkę i jeszcze raz dokładnie mieszam, ewentualnie doprawiam.
Na patelni rozgrzewam olej (powinno go być sporo, na grubość ok 3mm, wtedy kotlety będą się lepiej smażyły).
Masę dzielę na 3, i wykładam łyżką na rozgrzany olej, spłaszczam i nadaję okrągły kształt.
Smażę na średnim ogniu po ok. 4 minuty z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz