Szukaj na blogu

Marchewka jak u Babci

Ten przepis to stary sposób mojej Babci na pyszną marchewkę do obiadu - delikatna, słodka marchewka w bardzo kremowym sosie z prażonej mąki i śmietany. Babcia używała domowej, tłustej śmietany, ale nie mam do takiej dostępu, dlatego wzmocniłam smak odrobiną masła.

Składniki:

ok.1 kg obranej marchewki

360 g śmietany 18% (do zup i sosów) - może też być jeszcze bardziej tłusta, byle była gęsta.

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru

 2 płaskie łyżeczki soli

2 czubate łyżki mąki pszennej 

1 łyżka masła

pieprz do smaku

1-2 łyżeczki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Marchew kroję w małą kostkę.

Przekładam ją do garnka, zalewam wodą, dodaję łyżkę masła i łyżeczkę soli do smaku.

Gotuję do momentu, kiedy marchewka zrobi się miękka (ale lepiej żeby pozostała lekko jędrna).

Ugotowaną odlewam na sicie, zachowując szklankę płynu (ma pozostać gorący).

Czosnek dokładnie ucieram z łyżeczką cukru i łyżeczką soli na pastę, po czym rozprowadzam ją w śmietanie.

Rozgrzewam patlenię, na suchą przekładam mąkę i mieszając smażę ją do momentu, aż będzie złota. 

Uwaga, żeby mąka się nie przypaliła!

Zdejmuję patelnię z ognia, i do podprażonej, gorącej mąki dodaję w kilku częsciach śmietanę, każdorazowo mieszając, żeby nie bylo grudek (najlepiej rozcierać śmietanę z mąką łopatką kuchenną, do momentu powstania bardzo gęstej pasty).

Mąkę ze śmietaną przekładam do marchewki, dokładnie mieszam, dodaję gorący płyn z gotowania i jeszcze raz dokładnie mieszam.

Powinien powstać gęsty, jednolity, aksamitny sos.

Doprawiam wszystko ostatecznie do smaku, dodaję posiekany koperek.

 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger