Szukaj na blogu

Pikantny gulasz z karkówki

Pełen smaku, rozgrzewający i pikantny gulasz to dobry pomysł na jesienny obiad. U nas z drożdżowymi pampuchami, surówką z pora, jabłka i marchewki, i z kiszonymi ogórkami.  



Składniki (porcja na 2-3 osoby):

0,5 kg karkówki wieprzowej, niezbyt tłustej

2 płaskie łyżki mąki pszennej

sól ziołowa lub zwykła

mielony czarny pieprz

1 płaska łyżka słodkiej mielonej papryki

2 liście laurowe

2 średniej wielkości czerwone cebule

2 ząbki czosnku

2-3 małe czerwone ostre papryczki 

1 niewielka marchewka

poiekany koperek do smaku

3 łyżki oleju

1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie:

Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą ziołową lub zwykłą oraz pieprzem, mieszam.

Następnie mięso posypuję mąką, i jeszcze raz dokładnie mieszam.

Rozgrzewam olej (przyda się spora, głęboka patelnia) i wrzucam mięso.

Mieszając smażę je do mocnego zarumienienia.

W międzyczasie kroję warzywa: cebulę w dużą kostkę, marchewkę na cienkie plasterki, czosnek siekam dośc grubo, papryczki (bez nasion) - drobno.

Podsmażone mięso zsuwam na jeden bok patelni i w wolne miejsce wrzucam pokrojoną cebulę.

Smażę wszystko przez 2-3 minuty, po czym dodaję resztę warzyw, liście laurowe, wlewam wodę, wsypuję słodką paprykę i pod przykryciem duszę aż mięso zupełnie zmięknie, a sos zredukuje się do gęstego (jeśli jest potrzeba, w czasie duszenia trochę można jeszcze podlewać wodą).

Dodaję posiekanhy koperek, doprawiam ostatecznie do smaku (można dodać jeszcze mieloną ostrą paprykę).








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger