Pikantny gulasz z karkówki
Pełen smaku, rozgrzewający i pikantny gulasz to dobry pomysł na jesienny obiad. U nas z drożdżowymi pampuchami, surówką z pora, jabłka i marchewki, i z kiszonymi ogórkami.
0,5 kg karkówki wieprzowej, niezbyt tłustej
2 płaskie łyżki mąki pszennej
sól ziołowa lub zwykła
mielony czarny pieprz
1 płaska łyżka słodkiej mielonej papryki
2 liście laurowe
2 średniej wielkości czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2-3 małe czerwone ostre papryczki
1 niewielka marchewka
poiekany koperek do smaku
3 łyżki oleju
1 szklanka gorącej wody
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą ziołową lub zwykłą oraz pieprzem, mieszam.
Następnie mięso posypuję mąką, i jeszcze raz dokładnie mieszam.
Rozgrzewam olej (przyda się spora, głęboka patelnia) i wrzucam mięso.
Mieszając smażę je do mocnego zarumienienia.
W międzyczasie kroję warzywa: cebulę w dużą kostkę, marchewkę na cienkie plasterki, czosnek siekam dośc grubo, papryczki (bez nasion) - drobno.
Podsmażone mięso zsuwam na jeden bok patelni i w wolne miejsce wrzucam pokrojoną cebulę.
Smażę wszystko przez 2-3 minuty, po czym dodaję resztę warzyw, liście laurowe, wlewam wodę, wsypuję słodką paprykę i pod przykryciem duszę aż mięso zupełnie zmięknie, a sos zredukuje się do gęstego (jeśli jest potrzeba, w czasie duszenia trochę można jeszcze podlewać wodą).
Dodaję posiekanhy koperek, doprawiam ostatecznie do smaku (można dodać jeszcze mieloną ostrą paprykę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz