Szukaj na blogu

Kapusta zasmażana z pomidorami

Miałam jeszcze w piwnicy słoik zeszłorocznej kiszonej kapusty, więc choć letnia pora może niekoniecznie się kojarzy z taką właśnie potrawą, to jednak, patrząc na swoje piękne, soczyste, dojrzałe pomidory, postanowiłam do dzisiejszych kotletów zrobić zasmażaną kapustę. Kremową i pyszną. Moja wyszła dość kwaśna, bo nie płukałam jej wcale, ale taką właśnie lubimy. W każdym razie namawiam do wypróbowania takiego sposobu, to bardzo fajne danie.




Składniki:

ok. pół kg kiszonej kapusty

2 średniej wielkości cebule

3 spore dojrzałe pomidory, najlepiej z niewielką ilością pestek

2-3 ząbki czosnku

1 pełna łyżka masła

3 łyżki oleju

1 łyżka śmietany 18%

do smaku: sól i pieprz, ewentualnie cukier lub odrobina miodu

Zasmażka:

2 łyżki oleju

1 łyżeczka mąki pszennej

Przygotowanie:

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, można przepłukać na sicie.

Siekam ją lekko, przekładam do garnka razem z masłem, dolewam tyle wody by sięgała mniej więcej do połowy wysokości kapusty i pod przykrywką gotuję ok. 15 minut.

W międzyczasie obieram cebule i kroję je w kostkę, podsmażam do zeszklenia na oleju.

Z pomidorów zdejmuję skórkę (jeśli są dojrzałe, da się to zrobić bez problemu; ewentualnie można lekko naciąć skórkę i sparzyć przez 10 sekund wrzątkiem, to też ułatwi sprawę), również kroję je w kostkę.

Do podsmażonej cebuli przekładam pomidory oraz posiekany czosnek, lekko wszystko solę i smażę na dość mocnym ogniu aż odparuje większość wody.

Całą zawartość patelni przekładam do garnka z kapustą, dodaję śmietanę, mieszam i duszę jeszcze kilka minut.

Na patelni rozgrzewam olej, dodaję mąkę i smażę kilka minut mieszając, aż ta się zezłoci i powstanie rodzaj pasty. 

Wlewam do niej 2-3 łyżki płynu z kapusty, mieszam, i wszystko przekładam do garnka.

Dokładnie mieszam, doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem albo miodem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger