Szukaj na blogu

Placki z cukinii z mozzarellą

Mam w tym roku tak dużo cukinii, że muszę się ciągle zastanawiać, co z nią zrobić. Wczesną wiosną w folii wyrosły piękne roślinki, i zwyczajnie żal mi było je wyrzucić, więc przesadziłam je do kompostowników. Sześć sadzonek! I urosły tak jak nigdy, piękne, obficie kwitnące, z mnóstwem owoców. Każdemu, kto się orientuje, nie muszę tłumaczyć, ile tego wyszło 😉

Placki więc są co najmniej raz w tygodniu, co wcale nas nie martwi, bo je bardzo lubimy, zwłaszcza z zimną maślanką. Dziś w zestawie z zupą szczawiową - bajka po prostu! Do masy dodałam dwie spore garści startej mozzarelli, i efekt końcowy wyszedł pierwsza klasa.


Składniki:

2 średniej wielkości cukinie

2 średniej wielkości cebule

1 spory ząbek czosnku

2 duże jajka

3-5 łyżek mąki pszennej

2 garści startej na grubej tarce mozzarelli

sól i pieprz do smaku

można dodać posiekany koperek lub/i natkę pietruszki (użyłam soli ziołowej, wiec zioła były w zestawie)

olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinii nie obieram - chyba że ma bardzo twardą skórkę. Najlepiej wybierać młode, delikatne sztuki. Jeśli po przekrojeniu widać spore pestki - pozbywam się ich.

Cukinię ścieram na grubej tarce, odrobinę solę i lekko ściskam dłońmi, by puściła sok.

Odciskam go, nadmiar sprawi że placki będą się rozpadały.

Odciśniętą cukinię przekładam do miski, dodaję drobno posiekane cebule, oraz jajka i ewentualnie zioła.

Dokładnie mieszam, dodaję stopniowo mąkę - chodzi o to, by powstało jednolite ciasto, ale jednocześnie warto pamiętać, że nadmiar mąki sprawi, że placki będą twardsze.

Dodaję ser, dokładnie mieszam.

Doprawiam ciasto solą i pieprzem.

Wykładam po solidnej łyżce masy na dość mocno rozgrzany olej (powinno go być sporo, podobnie jak przy smażeniu placków ziemniaczanych ), smażę na rumiano z obu stron.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger