Placki z cukinii z mozzarellą
Mam w tym roku tak dużo cukinii, że muszę się ciągle zastanawiać, co z nią zrobić. Wczesną wiosną w folii wyrosły piękne roślinki, i zwyczajnie żal mi było je wyrzucić, więc przesadziłam je do kompostowników. Sześć sadzonek! I urosły tak jak nigdy, piękne, obficie kwitnące, z mnóstwem owoców. Każdemu, kto się orientuje, nie muszę tłumaczyć, ile tego wyszło 😉
Placki więc są co najmniej raz w tygodniu, co wcale nas nie martwi, bo je bardzo lubimy, zwłaszcza z zimną maślanką. Dziś w zestawie z zupą szczawiową - bajka po prostu! Do masy dodałam dwie spore garści startej mozzarelli, i efekt końcowy wyszedł pierwsza klasa.
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
2 średniej wielkości cebule
1 spory ząbek czosnku
2 duże jajka
3-5 łyżek mąki pszennej
2 garści startej na grubej tarce mozzarelli
sól i pieprz do smaku
można dodać posiekany koperek lub/i natkę pietruszki (użyłam soli ziołowej, wiec zioła były w zestawie)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinii nie obieram - chyba że ma bardzo twardą skórkę. Najlepiej wybierać młode, delikatne sztuki. Jeśli po przekrojeniu widać spore pestki - pozbywam się ich.
Cukinię ścieram na grubej tarce, odrobinę solę i lekko ściskam dłońmi, by puściła sok.
Odciskam go, nadmiar sprawi że placki będą się rozpadały.
Odciśniętą cukinię przekładam do miski, dodaję drobno posiekane cebule, oraz jajka i ewentualnie zioła.
Dokładnie mieszam, dodaję stopniowo mąkę - chodzi o to, by powstało jednolite ciasto, ale jednocześnie warto pamiętać, że nadmiar mąki sprawi, że placki będą twardsze.
Dodaję ser, dokładnie mieszam.
Doprawiam ciasto solą i pieprzem.
Wykładam po solidnej łyżce masy na dość mocno rozgrzany olej (powinno go być sporo, podobnie jak przy smażeniu placków ziemniaczanych ), smażę na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz