Lekka sałatka z kurczakiem
Tego typu sałatki najlepiej smakują mi, kiedy jest gorąco, więc najczęściej robię je latem. Z uwagi na bogactwo świeżych warzyw latem też łatwiej je skomponować, choć oczywiście i zimą bez problemu dobierzemy składniki. Nasza dzisiejsza sałatka to kilka składników, dobrze doprawiony i podduszony na patelni filet z kurczaka, i do tego prosty sos czosnkowy.
Składniki:
mieszanka sałat
świeży ogórek
pomidor
drobniutko posiekana cebula
kilka jasnych winogron
ok. 120 g fileta z kurczaka na 1 porcję
Przyprawy do mięsa:
sól lub sól ziołowa
mielony czarny pieprz
słodka mielona papryka
sól czosnkowa lub czosnek granulowany
curry
mielony anyż
Sos czosnkowy:
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, użyłam jogurtu typu skyr
1 łyżeczka majonezu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję na małe kawałki, doprawiam solą, pieprzem, słodką mieloną papryką, solą czosnkową, curry i szczyptą mielonego anyżu.
Mieszam, odstawiam na 10 minut.
W tym czasie dowolnie kroję warzywa.
Mięso podsmażam na odrobinie oleju do zarumienienia, po czym wlewam na patelnię kilka łyżek wody, przykrywam i na małym ogniu duszę ok. 8 minut.
Sos czosnkowy:
Jogurt i majonez przekładam do miseczki, dodaję sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie mieszam.
Złożenie sałatki:
Wykładam porcję sałaty, pokrojone warzywa w dowolnej ilości, kilka przekrojonych winogron, oraz sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz