Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami to w sumie klasyka - prawda? To połączenie, czyli kruchy spód, i soczyste, kwaskowate śliwki (zazwyczaj ich nie w ciastach nie dosładzam) po prostu gwarantuje pyszny smak!
Warto wzbogacić jeszcze ciasto kruszonką, choć oczywiście nie jest ona konieczna.
Składniki (blacha 30 na 40 cm):
300 g masła, wyjętego pół godziny wcześniej z lodówki
600 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
45 g cukru waniliowego
1 jajko
3 żółtka
6 g proszku do pieczenia
ok. 2 kg śliwek
Kruszonka;
100 g masła
100 g cukru kryształ
200 g mąki pszennej
Dodatkowo:
6 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.
Ciastem wyklejam dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką), nakłuwam widelcem.
Na surowym spodzie równomiernie rozsypuję bułkę tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz