Szukaj na blogu

Kruche ciasto ze śliwkami

 Kruche ciasto ze śliwkami to w sumie klasyka - prawda? To połączenie, czyli kruchy spód, i soczyste, kwaskowate śliwki (zazwyczaj ich nie w ciastach nie dosładzam) po prostu gwarantuje pyszny smak!

Warto wzbogacić jeszcze ciasto kruszonką, choć oczywiście nie jest ona konieczna. 

Składniki (blacha 30 na 40 cm):

300 g masła, wyjętego pół godziny wcześniej z lodówki 

600 g mąki pszennej

200 g cukru pudru

45 g cukru waniliowego

1 jajko

3 żółtka

6 g proszku do pieczenia

ok. 2 kg śliwek

Kruszonka;

100 g masła

100 g cukru kryształ

200 g mąki pszennej

Dodatkowo:

6 łyżek bułki tartej

1 łyżeczka cynamonu

masło do posmarowania blachy

mąka do oprószenia blachy 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.

Ciastem wyklejam dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką), nakłuwam widelcem.

Na surowym spodzie równomiernie rozsypuję bułkę tartą.

Śliwki pozbawiam pestek. Na spodzie z bułką tartą rozkładam połówki śliwek, ściśle, w rzędach. 

Śliwki oprószam cynamonem.

Kruszonka:

Masło rozcieram w palcach z cukrem, a potem dodaję mąkę i łączę wszystko dłonią. Powinno powstać ciasto o charakterystycznej, kaszkowatej konsystencji,

Kruszonkę równomiernie rozsypuję na śliwkach.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 1,5 godziny.

Kroję po całkowitym przestudzeniu.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger