Szukaj na blogu

Ziołowo-czosnkowe kotleciki z gotowanych ziemniaków

Chyba nie ma możliwości, żeby ziemniaczane kotlety mi się znudziły, i co jakiś czas bezwzględnie do nich powracam. Każdorazowo wypróbowując inną wersję  😀 Oj, wiele już ich u mnie było ( tutaj macie 7 propozycji).
Dzisiejsze kotlety mają lekko czosnkowy smak, i do tego sporo koperku i pietruszki; są świetne. Takie proste jedzenie, a takie dobre!



Składniki na 8-9 kotletów:
u mnie 460 g. ugotowanych ziemniaków
1 płaska łyżka gęstej śmietany (użyłam 18%)
1 jajko
3 czubate łyżki mąki pszennej
po dużej łyżce posiekanych: natki pietruszki i koperku
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka pszenna do panierowania
Przygotowanie:
Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe ziemniaki duszę widelcem (nie musi być puree, ważne żeby nie było dużych kawałków) i przekładam do miski. Dodaję jajko, śmietanę oraz posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszam. Wsypuję po łyżce mąkę, za każdym razem mieszając ciasto tylko do połączenia się składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto będzie coraz bardziej klejące i luźne). Doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.
Do miseczki wsypuję 1-2 łyżki mąki. Nabieram pełną łyżkę masy ziemniaczanej i przekładam ją do miseczki z mąką, po czym delikatnie odwracam w miseczce dłońmi i lekko panierują masę w mące. W dłoniach nadaję kształt kotlecika.
Tak przygotowane kotlety smażę na złoto z obu stron (po ok. 5 minut) na średnio rozgrzanym oleju.
Podaję na gorąco z kleksem gęstej śmietany lub sosem czosnkowym.


                              

                              

                              

                              



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger