Szukaj na blogu

Szybka zupa domowa (jarzynowa zagęszczana jajkiem)

Nazwałam ją tak z dwóch powodów: po pierwsze - chyba prawie każdy (kto w ogóle gotuje w domu) bez problemu znajdzie w lodówce składniki na tę zupkę; po drugie: chyba tylko w domu taką zupę można zjeść :) 
Ugotowałam ją bardzo szybko, jako zadanie które mamy przewidziane na najbliższe dni w mojej facebookowej grupie Obiad do 30 minut. Choć wydawać by się mogło, że jest prawie z niczego, zapewniam, że smakuje bardzo dobrze, i polecam ją wszystkim zabieganym.




Składniki:
ok. 1,5 l. wody
2-3 liście laurowe
3 średniej wielkości marchewki
1 średniej wielkości pietruszka
1 średniej wielkości cebula
3-4 ząbki czosnku
kilka cm jasnej części pora 
1 duży, miąższysty pomidor (można użyć krojonych pomidorów z puszki - ok. pół szklanki)
5 łyżek oleju
1 duże lub 2 małe jajka
do smaku: sól i pieprz (ja użyłam soli ziołowej, co dodatkowo podkreśliło smak warzyw)
natka pietruszki lub koperek - co kto lubi
Przygotowanie:
Wodę zagotowuję z liśćmi laurowymi oraz pokrojonymi w bardzo drobną kostkę: marchewkami i pietruszką. Obraną cebulę kroję w małą kostkę, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażam 3-4 minuty do zeszklenia, po czym dorzucam drobno pokrojonego pora. Smażę kolejne 5 minut, po czym razem z tłuszczem przekładam do garnka. Gotuję 10 minut, warzywa w tym czasie zmiękną. Obieram i kroję w kostkę pomidora, dorzucam do garnka, dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek. Wstępnie doprawiam zupę do smaku i gotuję 5 minut. Jajko dokładnie roztrzepuję widelcem, po czym mieszając zupę w garnku wlewam je cienkim strumyczkiem. W ten sposób zupa się zagęści. Gotuję wszystko jeszcze kilka minut, doprawiam. Podaję z natką pietruszki lub koperkiem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger