Szukaj na blogu

Karkówka duszona ze szczypiorkiem i masłem

Karkówka duszona na patelni, z maślano-cebulowym, słodko - pikantnym sosem.




Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej (wybrałam kawałek z niewielką ilością tłuszczu)
1 średnia cebula
50 ml. sosu Worcester
pół pęczka cebulki dymki ze szczypiorkiem
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany 18%
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na plastry grubości 0,5 cm, dodatkowo dzielę je na mniejsze części. Przekładam do miski, dodaję sos Worcester oraz sól, oprószam je również pieprzem. Mieszam, odstawiam na  godzinę do lodówki (mięso może oczywiście marynować się dłużej). Obraną cebulę kroję cieniutko w półplasterki, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i smażę do zeszklenia. Na podsmażoną cebulkę wykładam odsączone z marynaty plastry mięsa, podsmażam szybko z obu stron (nie muszą się bardzo rumienić). Dolewam płyn z marynaty,  przykrywam patelnię, zmniejszam moc kuchenki, duszę 20-25 minut, w międzyczasie przewracając mięso na drugą stronę. Dodaję masło i posiekaną cebulkę dymkę wraz z połową szczypiorku. Razem na minimalnym ogniu duszę kolejne 20-25 minut - do miękkości mięsa. Dolewam wodę. Śmietanę mieszam z płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej, wlewam na patelnię, mieszam wszystko by sos zgęstniał. Dodaję pozostały posiekany szczypiorek, doprawiam do smaku solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger