Jajka z kalafiorem
To danie jest tak pyszne, że bardzo Cię namawiam do zrobienia. Proste, pełne smaku, łatwe do przygotowania. Świetne na śniadanie, ale również idealne na obiad, a i na kolację równie dobre!
Składniki (1 porcja):
kilka różyczek surowego kalafiora
kawałek cebuli
1 łyżka majonezu
1 łyżka mąki pszennej
posiekany koperek, ilość wg gustu
2-3 jajka
kilka pomidorów koktajlowych
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Różyczki kalafiora drobniutko siekam i przekładam do miski, dodaję do nich bardzo drobno pokrojoną cebulę, oraz majonez i koperek.
Dokładnie mieszam, dodaję mąkę, sól i pieprz do smaku, i ponownie mieszam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wykładam masę i smażę 3-4 minuty - kalafior i cebula muszą zmięknąć.
Gdy są podsmażone, rozkładam je równomiernie na całej patelni, i wbijam jajka, rozprowadzam je, doprawiam solą i pieprzem.
Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę kilka minut, do ścięcia się jajek z góry.
W czasie gdy jajka się dosmażają na drugiej patelni rozgrzewam również odrobinę oleju i wrzucam połówki pomidorków koktajlowych, doprawiam je solą i pieprzem, smażę na mocnym ogniu kilka minut, aż zaczną się lekko rozpadać.
Podanie:
Na połowie omleta rozkładam część podsmażonych pomidorków, składam omleta na pół i za pomocą łopatki przenoszę na talerz.
Na górze wykładam resztę pomidorków, posypuję posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz