Szukaj na blogu

Jajka z kalafiorem

To danie jest tak pyszne, że bardzo Cię namawiam do zrobienia. Proste, pełne smaku, łatwe do przygotowania. Świetne na śniadanie, ale również idealne na obiad, a i na kolację równie dobre!




Składniki (1 porcja):

kilka różyczek surowego kalafiora

kawałek cebuli

1 łyżka majonezu

1 łyżka mąki pszennej

posiekany koperek, ilość wg gustu

2-3 jajka

kilka pomidorów koktajlowych

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Różyczki kalafiora drobniutko siekam  i przekładam do miski, dodaję do nich bardzo drobno pokrojoną cebulę, oraz majonez i koperek. 

Dokładnie mieszam, dodaję mąkę, sól i pieprz do smaku, i ponownie mieszam.

Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wykładam masę i smażę 3-4 minuty - kalafior i cebula muszą zmięknąć.

Gdy są podsmażone, rozkładam je równomiernie na całej patelni, i wbijam jajka, rozprowadzam je, doprawiam solą i pieprzem.

Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę kilka minut, do ścięcia się jajek z góry.

W czasie gdy jajka się dosmażają na drugiej patelni rozgrzewam również odrobinę oleju i wrzucam połówki pomidorków koktajlowych, doprawiam je solą i pieprzem, smażę na mocnym ogniu kilka minut, aż zaczną się lekko rozpadać.

Podanie:

Na połowie omleta rozkładam część podsmażonych pomidorków, składam omleta na pół i za pomocą łopatki przenoszę na talerz. 

Na górze wykładam resztę pomidorków, posypuję posiekanym koperkiem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger