Kuleczki z ciecierzycy
Kuleczki z ciecierzycy to wspaniała, zdrowa przekąska, ale też pyszny obiad, bo smakują doskonale i na zimno, i na ciepło. Można je podać z dowolnym sosem.
Polecam, są pyszne.
Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy (użyłam gotowej, ze słoika)
1 spora cebula
1 ząbek czosnku
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia przed smażeniem
olej do smażenia
Przygotowanie:
Odsączoną ciecierzycę (nie musi być bardzo dokładnie odsączona) rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję do ciecierzycy.
Dokładam przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie mieszam, a następnie masę doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, każdą obtaczam w mące pszennej, strzepuję jej nadmiar.
Smażę na rumiano na średnio rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz